<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Een trappistenbier minder: trappisten staan op het punt de Achelse Kluis te verkopen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 januari 2023
image
De naam trappist verdwijnt binnenkort van het etiket van de bieren uit de Achelse Kluis. Foto: Achelse Kluis

Een Vlaamse zakenman heeft een intentieverklaring ondertekend voor de aankoop van de Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel. Nu hiermee ook de Achelse bierbrouwerij in particuliere handen komt, verdwijnt de naam ‘trappist’ van het bieretiket.

De Belgische abdij die bekend staat als de Achelse Kluis wordt sinds enkele jaren niet meer bewoond door de trappisten. De laatste twee broeders vertrokken toen naar de abdij van Westmalle, die de eigenaar van de gebouwen in Achel is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De gevolgen voor het gehele complex zijn nog onbekend. Wel is de beoogd koper van plan om de brouwerij verder uit te bouwen. “De brouwerij is een echte moneymaker. Het heeft natuurlijk altijd een nadeel als ‘trappist’ op de fles verdwijnt, maar ‘Achelse’ is inmiddels genoeg gekend”, zegt de burgermeester van Hamont-Achel, Theo Schuurmans, in een interview met BN DeStem.

Einde aan ‘trappist’

Trappist Achel was met het vertrek van de broeders overigens het logo trappist al kwijt. Het ATP-label (Authentic Trappist Product) mag alleen gebruikt worden als het brouwen gebeurt in een abdij waar ook broeders leven. Omdat de abt van de abdij van Westmalle nog wekelijks de Achelse Kluis bezoekt en zo toezicht houdt op onder andere het brouwproces, mocht het bier tot nu toe wel de naam trappist dragen.

image
De poort van het kloostercomplex van de Achelse Kluis. Foto: Wikipedia

Wanneer de verkoop van het kloostercomplex definitief is, komt daar ook een einde aan. De overgebleven Belgische trappistenbieren zijn dan Chimay, Westmalle, Orval, Westvleteren en Rochefort.

Plannen

Het Achelse complex bevat ook een brasserie en kloosterwinkel. Die zijn beide erg in trek bij mensen die wandelen in het naastgelegen natuurgebied Groot Heide, op de grens van België en Nederland.

De Gazet van Antwerpen meldt dat zakenman Jan Tormans de brasserie wil uitbreiden naar een sterrenrestaurant. Verdere plannen zijn nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wat er met de opvang van ex-verslaafden door de geloofsgemeenschap Fazenda da Esperança gaat gebeuren.

Verbouwen

De gemeente Hamont-Achel heeft een langdurige pachtovereenkomst met de abdij van Westmalle. Vanwege de ligging van het kloostercomplex naast het natuurgebied is de gemeente begonnen met het verbouwen van het poortgebouw om er een onthaal- en belevingscentrum te realiseren. Op 1 juni zal dat centrum geopend worden.

https://www.kn.nl/donaties/

Er zal meer moeten gebeuren: de burgemeester bevestigt dat er het nodige aan onderhoud en restauratie nodig is. Iets wat overname door de gemeente Hamont-Achel in de weg stond.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.