<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Eén vleermuis legt restauratie kerkdak Groesbeek lam

Luuk van den Einden 11 augustus 2022
image
De restauratie van het dak van de Cosmas- en Damianuskerk moet worden stilgelegd omdat er een beschermde vleermuis is aangetroffen. Dat kan voor veel extra kosten zorgen. Foto: Wikimedia Commons

De restauratie van het dak van de Cosmas- en Damianuskerk in Groesbeek moet worden stilgelegd omdat er een grootoorvleermuis aangetroffen is. Het beschermde diertje vertraagt de werkzaamheden zeker een half jaar, wat mogelijk een ton aan extra kosten betekent.

Al in december 2021 stonden de steigers klaar voor de restauratie van het dak van de honderd jaar oude kerk. Er moet asbest van de dakkapellen verwijderd worden en daarnaast moeten steunbalken en goten vervangen worden. Verwachte kosten: zes ton, waarvan bijna vier voor rekening van de parochie en de rest door de provincie en de gemeente Berg en Dal betaald wordt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maatregelen

Inmiddels zijn de steigers weer verwijderd zonder dat er een goot vervangen is. Op de zolder van de kerk werd onlangs een grootoorvleermuis aangetroffen: de werkzaamheden mogen niet doorgaan zolang niet duidelijk is wat die zouden betekenen voor dit exemplaar van een beschermde diersoort.

“We moeten nu een nieuw rapport laten maken waarin staat welke maatregelen genomen moeten worden om de vleermuis te beschermen”, zegt Tom Weber, lid van de bouwcommissie van de parochie, tegen De Gelderlander.

Geen kolonie

Dat is een bittere pil voor de Cosmas- en Damianusparochie, juist omdat die tijdens de voorbereidingen van de restauratie al rekening hield met de plaatselijke fauna. Omgevingsdienst ODRN had al een vergunning afgegeven en er is ook een faunaonderzoek gedaan. Destijds werd volgens Weber niets gevonden, al gaf de onderzoeker toen wel aan dat het mogelijk is dat er een vleermuis onder een dakpan zou kunnen zitten.

image
De grootoorvleermuis is een beschermde diersoort in Nederland. Het vijf centimeter lange beestje slaapt graag in gebouwen als schuren en kerken. Foto: Wikimedia Commons

“Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat er in de buurt van de kerk een vleermuizenkolonie zit”, vertelt Weber. Tijdens dat onderzoek is vijf keer op de zolder van de kerk gekeken; bij het laatste bezoek is één jong exemplaar aangetroffen. De vleermuizen gebruiken de zolder in ieder geval niet om hun jongen groot te brengen.

“Het kan zijn dat die ene vleermuis van de kolonie uit de buurt is en op de een of andere manier per ongeluk op de zolder van de kerk is terechtgekomen”, aldus Weber. “We weten niet hoe. Dat moet dus uitgezocht worden.”

Ton aan meerkosten

De parochie zal het onderzoek naar de vleermuismaatregelen zelf moeten betalen; ook voor het aanvullende faunabezoek heeft de geloofsgemeenschap de portemonnee moeten trekken. Weber schat dat de restauratiekosten uiteindelijk fors hoger gaan uitvallen. “We weten niet wat de extra maatregelen gaan kosten, maar intussen zijn de prijzen van materialen flink gestegen en we hebben destijds ook al kosten gemaakt door de kerk in de steigers te zetten. Ik vrees dat we ver boven de ton aan meerkosten uitkomen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.