fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Eerste professie in 23 jaar bij Nederlandse dominicanessen

Susanne Kurstjens 17 november 2020
image
Marieke Al (rechts) en Marga Zwiggelaar legden op maandag 16 november hun eerste professie af. Foto: Arjan Broers - dominicanen.nl

Marga Zwiggelaar en Marieke Al legden maandag hun eerste professie af. Daarmee verbonden ze zich voor drie jaar aan de dominicanessen van Neerbosch.

Het was de eerste professieviering sinds 1997 bij de dominicanessen in Nederland. De viering werd via livestream uitgezonden, omdat er vanwege de coronamaatregelen maar dertig mensen bij aanwezig mochten zijn.

Zilveren ring

Zuster Marga Zwiggelaar en zuster Marieke Al, die de kloosternaam Maria Catharina aannam, spraken hun getuigenis en professie uit. Dat deden ze ten overstaan van zuster Regina Mattens, overste van de dominicanessen van Neerbosch. Zij reikte hun ook een zilveren ring aan als bezegeling van de tijdelijke verbintenis met de congregatie.

Toch nieuwe roepingen

Hoofdcelebrant van de viering was René Dinklo, provinciaal overste van de dominicanen in Nederland. In zijn preek ging hij in op het feit dat veel congregaties zich al hadden neergelegd bij het opdrogen van het aantal roepingen.

“Terecht is echter de vraag opgeworpen, als feitelijk blijkt dat er wel mannen in Nederland zijn die dominicaan willen worden, waarom er geen vrouwen te vinden zouden zijn die dominicanes zouden willen worden met het oog op de verkondiging.”

“Het blijft een uitdaging om je niet te laten opslokken door de problemen die behoren bij een sterk verouderde congregatie”
- René Dinklo, provinciaal overste van de dominicanen in Nederland

Dinklo beaamde dat de congregatie niet was ingesteld op de initiële vorming van nieuwe zusters. Deze moeten daarom “pionierswerk” verrichten, “niet alleen jullie als zusters in vorming, maar ook de congregatie zelf”.

“De vormingsplek, het vormingsprogramma moest opnieuw doordacht worden, maar ook verdere vorming en studie en mogelijk apostolaat moet bekeken worden. Het kan soms aanvoelen als roeien tegen de stroom in en dat vereist een groot vertrouwen en een stevig in je schoenen staan.”

Experiment

Dinklo ging ook in op het feit dat het meer dan twintig jaar geleden is dat er vrouwen intraden bij de dominicanessen in ons land. Daardoor werd de weg van de nieuwe zusters “een experiment”, ook voor de congregatie zelf.

“Ook voor de komende jaren blijft het een uitdaging om je niet te laten opslokken door de problemen die behoren bij een sterk verouderde congregatie want dan kun je de fakkel niet brandend houden.”

Ruimte van vertrouwen

Hij wees echter ook op de “specifieke kracht” van de dominicaanse spiritualiteit, “namelijk dat het een open spiritualiteit is” en “dat er ruimte te vinden is met het oog op de verkondiging”.

“In die ruimte van vertrouwen, in die ruimte van hoop, blijft de fakkel brandend en kunnen jullie nieuwe wegen gaan.”

Bron: dominicanen.nl

https://www.kn.nl/abonnementen/