Afgelopen zaterdag zijn de eerste Simone Weil Awards uitgereikt. De nieuwe prijs is een initiatief van Stichting Thomas More, die daarmee de katholieke intellectuele traditie toegankelijk wil maken voor een breed publiek.
Met de prijs worden academici en professional ondersteund zodat zij hun werk kunnen vertalen naar een publieksvriendelijke vorm, zoals een boek, audioproductie of mediacampagne. Dit jaar hebben drie laureaten de prijs ontvangen vanwege hun bijzondere bijdrage aan wetenschap en samenleving.
Inigo Bocken ontving de prijs voor zijn intellectuele biografie over Titus Brandsma. De karmeliet, hoogleraar en journalist zette zich onvermoeibaar in voor academische en persvrijheid. De award stelt Bocken in staat een audioversie van zijn biografie te ontwikkelen, zodat Brandsma’s boodschap een breder publiek bereikt.
Michel Bronzwaer nam de prijs in ontvangst voor zijn proefschrift over Chiara Lubich, de oprichtster van de Focolarebeweging. Bronzwaers proefschrift werpt nieuw licht op haar intellectuele en spirituele nalatenschap. Met deze award wordt hij in staat gesteld om zijn wetenschappelijke werk om te zetten in een publieksboek, zodat Lubichs boodschap een breed publiek kan bereiken.
Ten slotte ontving Zero Poverty Lab de prijs. Het gaat om een multidisciplinair onderzoeksinitiatief van Tilburg University dat zich richt op het doorbreken van generatiearmoede. Margriet Sitskoorn en Reinout Wibier namen de award namens het Zero Poverty Lab in ontvangst. De award wordt gebruikt voor een mediacampagne om de maatschappelijke impact van het lab te vergroten en de ontwikkelde kennis en oplossingen breder onder de aandacht te brengen.
“Ik zie hoe de polarisatie toeneemt en extreme stemmen het debat overnemen. Juist daarom is het belangrijk om een ander geluid te laten horen”
“Ik zie, net als veel anderen, hoe de polarisatie toeneemt en extreme stemmen het debat overnemen”, reageert Carlien Geelkerken van Stichting Thomas More. “Juist daarom is het belangrijk om een ander geluid te laten horen. Simone Weil deed dat in haar tijd, en Inigo Bocken, Michel Bronzwaer en het Zero Poverty Lab doen dat nu.”
“Met deze prijs geven we hen de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken en zo het maatschappelijk debat over solidariteit, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid vanuit de katholieke intellectuele, sociale en spirituele traditie te voeden”, aldus Geelkerken.
De Simone Weil Awards zijn vernoemd naar de Franse filosoof, mysticus en activist Simone Weil (1909-1943). Zij combineerde intellectuele diepgang met een sterk engagement voor waarheid en rechtvaardigheid.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.