<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Eindhovense kerk ‘de lucht in’ voor appartementen? Zo zit het echt

Sanne Gerrits 27 augustus 2020
image
De Catharinakerk Foto: Wikimedia - CCBY Lempkesfabriek

Berichten in de lokale krant en in het roddelcircuit zetten Eindhoven op zijn kop: wordt de Catharinakerk echt 80 meter in de lucht geplaatst op een appartementencomplex? Niet als het aan de parochie ligt.

De parochie hoorde afgelopen week in een vergadering met de gemeente hoe het werkelijk zit. Op 20 augustus kon de Sint-Jorisparochie namelijk vragen stellen in het periodiek overleg met de gemeente, die eigenaar is van het monumentale gebouw.

Wilde plannen

Er gaat een hele geschiedenis aan vooraf. De gemeente Eindhoven is al sinds 2018 bezig is met het vernieuwen van het stadscentrum. Zij houdt de supervisor en gemeentelijk adviseur voor het centrumplan, architect Winy Maas, verantwoordelijk voor de verspreiding van de wilde plannen met de kerk.

Geen overleg met gemeente Eindhoven

“Volgens de gemeente hield Winy Maas in 2018 al een presentatie over het centrumplan, waarbij een maquette gepresenteerd werd met allerlei hoogbouw, een skyline voor Eindhoven. De Catharinakerk was daar ook bovenop een hoog gebouw te zien. Het was een suggestie, een droomvisie voor de toekomst”, vertelt Nico van Dongen, bestuurslid Vastgoed van de Sint-Jorisparochie.

https://www.

“De gemeente liet het hierbij, maar Maas ging in zijn eigen netwerk verder aan de slag met de opties. Zonder overleg met de gemeente, zo verzekerde de gemeente ons.”

Niet enkel geruchten

Op een of andere manier is het verhaal toch gaan rondzingen in de stad en is het een eigen leven gaan leiden.

Toch zijn het niet enkel geruchten. Van Dongen: “In het najaar wil de gemeente haar plannen over het centrum voorleggen aan de bevolking in een stadsgesprek. Het optillen van de Catharina komt dan ook als onderwerp van gesprek aan bod.”

Parochie ziet ‘uitspatting’ niet zitten

De parochie zelf ziet het hele plan totaal niet zitten. “Het past niet bij de esthetiek van het cultureel erfgoed”, zegt Van Dongen. “Daarnaast gebeurt er van alles in het 150 jaar oude gebouw en hoe moet het glas-in-lood de windkrachten op die hoogte overleven? Maar vooral financieel past het niet, zo’n uitspatting in deze tijd.”

‘Toestemming gaat er niet komen’

Hoewel het gebouw in 1974 is overgedragen aan de gemeente, heeft de parochie wel enige zeggenschap behouden. “In het contract wat toentertijd is opgesteld staat, dat de gemeente toestemming van de parochie nodig heeft voor het vervreemden van het gebouw. Die gaat er dus niet komen,” aldus Van Dongen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.