Sinds 1993 houden maatschappelijke en religieuze organisaties in Eindhoven op kerstavond een fakkeltocht voor de vrede. Dit jaar zal het voor het eerst donker blijven in de stad: de organisatie merkt namelijk dat te veel groepen hun eigen boodschap willen doordrukken.
Vanavond zal het donker blijven op het Eindhovense Wilhelminaplein. Voor het eerst sinds het ontstaan ervan – de coronajaren uitgezonderd – zal de Fakkeltocht voor Vrede en Verdraagzaamheid niet gelopen worden.
De fakkeltocht voor de vrede wordt sinds begin jaren negentig georganiseerd door verschillende maatschappelijke en religieuze organisaties, waaronder het Vredesburo Eindhoven, de scouting, de Catharinakerk, de oecumenische gemeenschap De Kapel en het COC. Jaarlijks liepen honderden tot duizenden mensen mee om een verlangen naar vrede te uiten.
De fakkeltocht draait volgens de organisatoren om vrede in de breedste betekenis van het woord. Lang ging het er broederlijk aan toe, maar zeker sinds de coronapandemie zijn er steeds meer mensen die een specifiek standpunt willen uitdragen tijdens de tocht, vaak met leuzen en uiterlijk vertoon.
“De laatste jaren willen allerlei belangengroepen ook een rol. En worden boos als we ze die niet geven”, vertelt organisatielid Tinus Kanters tegen Trouw. Welke groepen dat zijn, deelt hij liever niet om ‘de vrede te bewaren’.
“Groepen verwijten ons dat we ons niet nadrukkelijk uitspreken over concrete kwesties”, vult medeorganisator Hans Matheeuwsen aan tegen Trouw. “Maar het gaat er op deze avond niet om de slechteriken op de wereld te benoemen. De kracht van de tocht is dat duizenden zeer verschillende mensen daar met elkaar staan voor vrede.”
Wat de fakkeltocht definitief heeft doen klappen, is het terugtrekken van de Fatihmoskee uit de organisatie. In het Eindhovens Dagblad legt Matheeuwsen uit dat dat waarschijnlijk te maken heeft met de toetreding van een nieuwe partij bij de organisatie. Omdat die banden zou hebben met de Koerdische beweging, wilde de moskee niet meer meedoen.
Moskeevoorzitter Hasan Öztürk heeft tegen Studio040 bevestigd dat zijn gemeenschap moeite had met de nieuwe partij, maar dat hij het betreurt dat de fakkeltocht daardoor niet langer doorgaat.
Door het wegvallen van de moskee lukte het de overblijvende organisatoren niet meer om de fakkeltocht op poten te zetten, waardoor het initiatief dit jaar definitief niet doorgaat. Wel hoopt men in 2025 “een nieuw gezicht te kunnen geven aan het streven naar vrede en verdraagzaamheid”, aldus Matheeuwsen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.