<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Emeritus-paus dankt oud-vicaris Schnackers bij afscheid

KN Redactie 6 januari 2019
image
Foto: Bisdom Roermond

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft een brief geschreven aan zijn oud-student Hub Schnackers bij gelegenheid van diens afscheid als vicaris-generaal van het bisdom Roermond.

In de brief dankt Benedictus Schnackers voor zijn inzet voor het bisdom Roermond en de Kerk in het algemeen. De brief werd afgelopen vrijdag  voorgelezen tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het bisdom, die tevens het afscheid markeerde van mgr. Schnackers, die bijna 25 jaar als vicaris, vicaris-generaal en het afgelopen jaar als diocesaan administrator aan het bisdom verbonden was.

Schnackers is daarmee een van de langstzittende vicarissen die het bisdom Roermond ooit gehad heeft.

Schülerkreis

Schnackers reageerde verrast op de brief uit Rome. Meer dan veertig jaar geleden promoveerde hij als student in Regensburg bij professor Jozef Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Deze heeft altijd contact met veel van zijn studenten gehouden, via de zogeheten Schüelerkreis (studentenkring).

Ook toen hij al paus was, kwamen de oud-studenten – onder wie Schnackers – eenmaal per jaar met hun voormalige professor bij elkaar om over actuele thema’s uit de kerk spreken.

Rol in bisdom

Tijdens de receptie gingen bisschop Harrie Smeets en oud-bisschop Frans Wiertz tijdens twee toespraken in op de rol die  Schnackers als vicaris-generaal voor het bisdom Roermond heeft gespeeld. Schnackers had als vicaris-generaal te maken met moeilijke dossiers, zoals dat van het seksueel misbruik.

Moeilijke dossiers

Voorafgaand aan de receptie ging Schnackers zelf in een preek al in op zijn werk van de afgelopen jaren. Ook daarbij noemde hij de moeilijke dossiers als sluiting van kerken, het steeds ingewikkelder wordende benoemingenbeleid en het contact met de slachtoffers van het misbruik als zaken waarvan hij soms wakker had gelegen. (Bisdom Roermond)