<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Franciscanen pakken zaligverklaringsproces ‘Heilig Bruurke van Megen’ weer op

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 april 2022
image
Broeder Everardus Witte in 1941, in de tuin van het Megense franciscanenklooster. Foto: Nederlandse Franciscanenprovincie

Het zaligverklaringsproces van broeder Everardus Witte (1868-1950) wordt weer opgepakt. De Nederlandse franciscanen gaan hier binnenkort een officieel verzoek voor indienen. Zij hebben al overleg gehad met de postulator in Rome. 

Op verzoek van de Nederlandse franciscanen werd het zaligverklaringsproces van ‘t Heilig Bruurke – zoals hij in de volksmond heet – begin jaren negentig uit financiële overwegingen stopgezet. De honderdduizenden guldens die ze er voor nodig dachten te hebben, konden ze beter aan de armen besteden, zo was destijds de motivatie.

Grote devotie

Het onderzoek dat moest leiden naar de zaligverklaring was al in 1958 gestart. Sinds de dood van de broeder bestaat er in Megen een grote devotie tot hem: nog altijd komen mensen bidden bij zijn graf, en er worden veel gebedsverhoringen aan zijn voorspraak toegeschreven. Een wonder, dat nodig is voor zaligverklaring, ligt overigens nog niet klaar, blijkt uit navraag bij de franciscanen in Megen.

Actuele waarde

Het feit dat de devotie tot broeder Everardus al zo lang aanhoudt, vindt de postulator volgens de franciscanen van grote waarde. Het bestuur van de franciscanen in Nederland besloot enkele maanden geleden dat de actuele waarde van deze devotie nog steeds groot is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Door een zaligverklaring zullen meer mensen het Bruurke leren kennen en kunnen zij hem ook weer om voorspraak vragen, zo hopen de franciscanen.

Minder duur dan gedacht

Daarbij blijkt dat de kosten voor een zaligverklaringsproces vele malen lager zijn, dan aanvankelijk gedacht. De franciscanen vermoeden dat het om enkele tienduizenden euro’s gaat.

De provincieraad van de Nederlandse franciscanen stemde enkele weken geleden in met het idee van heropening van het proces. Het schriftelijke verzoek moet nog worden gemaakt en ingediend.

Heiligheid tijdens zijn leven

Everardus Witte werd op 25 juli 1868 in Hoorn geboren als Jan Witte. Hij startte de priesteropleiding, maar die bleek wat te hoog gegrepen voor hem. Uiteindelijk ging hij als bakkersknecht aan de slag. Ook ging hij in de leer bij een kunstschilder.

Zijn roeping had Witte echter niet verloren: hij trad op 8 november 1891 in bij de franciscanen in Alverna, in de buurt van Nijmegen. Daar kreeg hij de naam broeder Everardus. In 1899 werd hij overgeplaatst naar het franciscanenklooster in Megen, waar hij werkte als portier en huisschilder. Veel mensen kwamen hem om raad en gebed vragen.

Al tijdens zijn leven waren zijn medebroeders van zijn heiligheid overtuigd. Een medebroeder heeft alles over hem opgeschreven en een dossier aangelegd. Ook werden allerlei spullen van hem in veiligheid gesteld.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.