fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Galerie Aarle-Rixtel stelt prijs in voor katholieke kunstenaars

Sanne Gerrits 11 juni 2020
image
Een katholieke kunstenares aan het werk Foto: CNS Photo - Dave Hrbacek, Catholic Spirit

Galerij-Museum Bies uit Aarle-Rixtel looft een prijs uit voor katholieke kunstenaars uit Noord-Brabant, Limburg en België. Het is de bedoeling hiermee de katholieke schilderkunst te inspireren, zegt initiatiefnemer Rob Elings.

Elings hoopt hiermee te onderzoeken of er nog kunstenaars zijn, die willen werken volgens de richtlijnen die de heilige paus Johannes Paulus II aangaf in zijn brief Aan de kunstenaars. Ook hoopt hij katholieke schilders die weinig opdrachten krijgen met de prijs te ondersteunen.

Door deel te nemen kunnen de schilders een geldprijs winnen, een zilveren penning en een expositie in Elings’ galerie. Inschrijven kan nog tot eind augustus.

Katholieke beeldcultuur

Hij heeft Juliën Maquet, conservator van de kathedraal van Luik, Wouter Prins, conservator van het Krona Museum in Uden, en kunsthistoricus Ger Jacobs als juryleden weten te strikken.

Beoordelingscriteria zijn onder meer of de kunstenaars nog scheppingskracht in zich hebben en de traditie van de katholieke beeldcultuur voortzetten.

Uitbreiden

Elings hoopt de prijs volgend jaar uit te breiden naar andere kunstdisciplines en ook open te stellen voor deelnemers vanuit heel Europa.

Lees hier de ‘Brief aan de kunstenaars’ van paus Johannes Paulus II.