<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Gemeenschap van Sant’Egidio laat al 55 jaar ‘hoop en menselijkheid zegevieren’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 mei 2023
image
Op 14 mei 2023 was er een dankviering in de Mozes Aäronkerk om het 55-jarig jubileum van de lekengemeenschap Sant'Egidio te vieren. Foto: Sant'Egidio

De Gemeenschap van Sant’Egidio vierde zondag in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk haar 55-jarig jubileum. Het is een plek die “de uitstraling kent van ziel in de stad te zijn”, zo zei voorzitter Hilde Kieboom in haar dankwoord.

Bisschop Hans van den Hende, de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, celebreerde de dankviering samen met apostolisch nuntius Paul Tschang In-Nam en bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De eigenlijke feestdag was al op 7 februari. Op deze datum begonnen leden van de gemeenschap hun eerste activiteiten in Rome. In de Italiaanse stad was dan ook de eerste viering van het jubileum. Uiteindelijk zal het 55-jarig bestaan in meer dan zeventig landen op verschillende continenten worden gevierd.

Ziel in de stad

Na afloop van de dankviering op 14 mei sprak Hilde Kieboom, de voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio in de Lage Landen, de aanwezigen toe.

image
Foto: Sant'Egidio

Ze dankte bisschop Hendriks voor het vertrouwen dat hij in de gemeenschap had gesteld. Bijna tien jaar geleden had hij de kerk aan het Waterlooplein aan de gemeenschap toevertrouwd om er “een plek van liturgie en dienst aan de armen van te maken”.

https://www.kn.nl/donaties/

“Ik denk dat we vandaag met grote voldoening kunnen vaststellen dat deze plek opnieuw haar uitstraling kent van ziel in de stad te zijn: ook in bij uitstek geseculariseerde steden als Amsterdam is er nood aan plaatsen waar mensen God kunnen ontmoeten, naar zijn woord kunnen luisteren, gesterkt kunnen worden door de sacramenten, en waar ze iets terug kunnen geven aan de samenleving door zich in te zetten voor de armen”, sprak Kieboom. “Dat alles gebeurt hier, elke dag opnieuw.”

Levensstijl

De zorg voor de armen en de vriendschap met hen is een levensstijl van Sant’Egidio “overal ter wereld, en in Nederland niet alleen in deze stad, maar ook in Utrecht en Apeldoorn”, vervolgde Kieboom.

image
Hilde Kieboom zegt in haar dankwoord dat overal ter wereld vriendschap en zorg voor de armen tekenend is voor de levensstijl van Sant'Egidio. Foto: Sant'Egidio

“We hebben vele wonden aangeraakt, maar ook mensen kunnen genezen en weer kracht gegeven: we hebben ervaren hoeveel nood aan verrijzenis er is, aan nieuwe kracht en energie voor het leven. Dat lijkt me de missie van de christenen in deze vaak uitgedoofde en afgevlakte wereld: de hoop en de menselijkheid te laten zegevieren”, aldus Kieboom.

Lekengemeenschap en vredesorganisatie

Sant’Egidio is een christelijke lekengemeenschap met bijna honderdduizend leden in zo’n zeventig landen. De gemeenschap ondersteunt de armen en bidt met hen. Internationaal is de gemeenschap ook actief als vredesorganisatie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.