fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Gezondheidstoestand bisschop Smeets stabiel

Art de Ruiter 15 oktober 2022
image
Bisschop Harrie Smeets Foto: Bisdom Roermond

De hersentumor van bisschop Harrie Smeets is de afgelopen maanden niet verder gegroeid, meldt het bisdom Roermond. In de afgelopen zomer begon de bisschop met een nieuwe reeks van zes chemokuren.

Momenteel kan de bisschop maar beperkt bezoek ontvangen, meldt het bisdom verder. Hoewel zijn conditie achteruit gaat, wil Smeets wel aanwezig zijn bij het komende ad limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan Rome.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bisschop lijdt al sinds eind mei 2021 aan een hersentumor. Toen hem in Het Geloofsgesprek werd gevraagd wat hem staande houdt, reageerde Smeets nuchter: “Nou, je hebt eigenlijk geen keus. Ik maak me er niet zo druk om.”

Wijding

De bisschop meldde in november 2021 dat het redelijk ging met hem. Een paar weken daarvoor was hij aanwezig bij de wijding van drie nieuwe diakens, al kon hij die niet zelf verrichten. In juni van dit jaar kon hij wel zelf een nieuwe priester wijden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Afgelopen maart publiceerde hij het boek Getuigen van de Verrijzenis. In veertien verhalen beschrijft hij hoe mensen uit Jezus’ tijd diens lijden, dood en verrijzenis ervaren kunnen hebben.

Helpen met geloven

De bisschop besloot het boek te publiceren omdat hij wist dat zijn dood niet ver weg kan zijn. Ook hoopt hij dat de verhalen kunnen helpen met het geloven van ” dingen die niet te begrijpen zijn.”