fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Hulpbisschop Hendriks opvolger van bisschop Punt

KN Redactie 22 december 2018
image
Mgr. Jan Hendriks Jan Peeters

Paus Franciscus heeft mgr. Jan Hendriks aangesteld als opvolger van bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Dat maakte het Vaticaan vandaag bekend.

Bisschop Punt worstelt al geruime tijd met zijn gezondheid en heeft om deze reden de paus verzocht een opvolger aan te stellen. Over twee jaar hoopt bisschop Punt 75 jaar te worden; de leeftijd waarop bisschoppen met pensioen mogen gaan.

Overdragen

Tot 10 januari 2021 blijft mgr. Punt aan als bisschop, maar hij zal zijn bestuurlijke taken geleidelijk afbouwen en overdragen aan de 64-jarige mgr. Hendriks die sinds 2011 al hulpbisschop is van bisdom Haarlem-Amsterdam.

Grote verantwoordelijkheid

Op zijn weblog schrijft mgr. Hendriks: “Ik besef goed dat het gaat om een dienst aan de gemeen­schap, aan het volk van God, niet om een eer of een positie voor mijzelf. Ik heb de benoeming dan ook in deze geest aanvaard. Het is een grote verant­woor­de­lijk­heid en het vraagt veel inzet. Ik bid de goede God dat Hij me de kracht en genade zal geven om deze missie goed te volbrengen en om echt dienstbaar te kunnen zijn aan de mensen.”

Lid hoogste rechtbank

Vorig jaar benoemde paus Franciscus mgr. Hendriks nog tot lid van de Hoogste Rechtbank van de Apostolische Signatuur, een soort Hoge Raad van het Vaticaan. Hij schreef negentien boeken, onder meer over het celibaat en over Maria.

Op vrijdag 11 januari 2019 zal tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Barbizon Hotel te Amsterdam gelegenheid zijn om mgr. Hendriks te feliciteren met zijn benoeming.