<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Internationaal studentenpastoraat Rotterdam is razend populair

Luuk van den Einden 13 juli 2021
image
Een moeder en haar dochter steken een kaarsje op tijdens een internationale Mis in de Rotterdamse Eendrachtskapel. Foto: Ramon Mangold

Waar andere kerken de banken niet meer vol krijgen, is de Rotterdamse Eendrachtskapel iedere zondag te klein. Hier is het internationale studentenpastoraat gevestigd: een kleurrijk gezelschap waar geen onderscheid tussen Nederlands en vreemd bestaat.

In de Eendrachtskapel in hartje Rotterdam kerkt het internationale studentenpastoraat van de stad. Studenten, young professionals en expats uit meer dan vijftig verschillende landen komen hier wekelijks samen om de Mis in het Engels te vieren. Die Mis blijkt immens populair: elke week zit de kapel bomvol. Mensen moeten zelfs op een wachtlijst om de Mis mee te kunnen vieren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een verklaring voor die ongekende populariteit heeft dominicanenbroeder Richard Steenvoorde niet. Wel kan hij enkele factoren benoemen die een rol zouden kunnen spelen. “Jongeren trekken andere jongeren aan”, zegt Steenvoorde, die als studentenpastor aan de kapel verbonden is. “We hebben geen gelikte mediacampagne of zo, maar de mond-tot-mondreclame van jonge mensen onderling blijkt goed te werken.”

Wat ook zou kunnen bijdragen aan de drukte in de Eendrachtskapel is het feit dat de Mis op zondagavond gevierd wordt. Menig student is dan tenslotte een stuk actiever dan op een vroege zondagochtend.

Iedereen te gast

Van oudsher heeft havenstad Rotterdam een internationaal en divers karakter, maar toch signaleert Steenvoorde dat er op kerkelijk vlak maar weinig voorzieningen voor internationals zijn. “Er zijn wel specifieke gemeenschappen, zoals een Spaanstalige en een Surinaamse, maar op parochieniveau zijn de meeste activiteiten nog steeds in het Nederlands. Mensen die onze taal nauwelijks of niet spreken, kunnen nergens terecht.”

In de Eendrachtskapel is Engels de voertaal. “Daardoor voelt iedereen zich te gast”, aldus Steenvoorde. Omdat de meeste buitenlandse studenten en expats tijdelijk in Nederland zijn, ziet de pastor ieder jaar weer andere gezichten. “Na iedere zomer heeft de groep een nieuwe dynamiek. Dat vraagt flexibiliteit: wie zijn er en wat kunnen we doen?”

“Ik vind het heel prettig dat ik hier jongeren zie uit alle delen van de wereld. Dat geeft me het gevoel dat ik deel uitmaak van iets dat groot en levendig is, en niet alleen maar een overblijfsel van vroeger.”
- Yoran van der Pijl

Naast Missen biedt het internationale studentenpastoraat ook catechese en avonden met gastsprekers. Zo hoopt het pastoraat jonge katholieken op te vangen wanneer ze in een omgeving terechtkomen waar geloven niet vanzelfsprekend is. “Rotterdam is geen heel religieuze stad; zeker de katholieke gemeenschap is hier klein”, zegt Steenvoorde. “Daarom moeten studenten zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun geloof.”

Daardoor ontstaan ook vragen. “Voor velen is dat een nieuwe ervaring, dat je met vragen in de kerk terecht kan zonder dat dat raar gevonden wordt.” Die vragen kunnen volgens Steenvoorde over van alles gaan: van hoe je het geloof vormgeeft in het dagelijkse leven tot wat de geloofsbelijdenis nou eigenlijk betekent.

Meteen betrokken

Het internationale studentenpastoraat rust grotendeels op de schouders van de jongeren zelf. Zo regelen zij zelf de muziek bij de Mis. Coördinator van de muziekgroep is Krystyna Kulisiewicz (28), die vanuit Polen naar Rotterdam kwam en dit jaar afstudeerde aan het conservatorium in de richting Klassieke Muziek. In Rotterdam duurde het even voor ze de Eendrachtskapel bij toeval ontdekte. “Op zoek naar een kerk bezocht ik iedere week een andere: de Poolse kerk, de kathedraal, kleine kerken in de omgeving.”

“Het was best moeilijk om in Rotterdam een kerk te vinden die bij mij paste”, zegt Kulisiewicz. Maar toen ze voor het eerst in de Eendrachtskapel kwam, was ze meteen verkocht. “Ik werd meteen gevraagd om de eerste lezing te doen”, zegt ze. “Ik voelde me daardoor meteen betrokken: ik zat niet alleen maar in de kerkbank, maar was ook actief deelnemer in de Mis.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kulisiewicz werd ook verrast door het koffiemomentje na de Mis. Koffie drinken en napraten na de Mis blijkt namelijk typisch Nederlands te zijn. “Zo’n ontmoeting na de Mis vind ik heel fijn”, zegt ze. “Ik kom niet alleen voor de kerk, maar ook om mensen te ontmoeten.”

Groot en levendig

In de Eendrachtskapel kerken ook Nederlandse jongeren. Soms komen die binnen via een buitenlandse partner of vriend, anderen vinden zelf hun weg naar het internationale studentenpastoraat. Zo ook de 23-jarige student Fiscaal Recht Yoran van der Pijl. “Ik ben altijd al actief geweest in de kerk; als student wilde ik daarmee doorgaan”, vertelt hij. Op aanwijzing van het bisdom ontdekte hij de Eendrachtskapel toen hij medio 2018 naar Rotterdam verhuisde. Het internationale karakter vormde geen obstakel voor hem: “Ik heb een tijdje in Amerika gewoond, dus aan Engelstalige Missen was ik al gewend.”

De aantrekkingskracht van het internationale studentenpastoraat is voor Van der Pijl dat hij zich er onderdeel van een groter geheel voelt. “Ik kom uit een klein dorpje met een vergrijzend kerkpubliek”, zegt hij. “Ik vind het heel prettig dat ik hier zo veel andere jongeren zie uit alle delen van de wereld: Afrika, Azië, Amerika. Dat geeft me het gevoel dat ik deel uitmaak van iets dat groot en levendig is, en niet alleen maar een overblijfsel van vroeger.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.