fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

In de kluis van de ‘vlinderbroeder’: bloembinderij geopend bij Egmondse abdij

Sanne Gerrits 20 november 2020
image
De komst van het Kind in een gebroken wereld: een arrangement van bloembinder Peter van Asselt voor bijvoorbeeld kerst. Foto: Peter van Asselt

De benedictijnenabdij van Egmond heeft er sinds kort een opvallend initiatief bij: in een leegstaande monnikskluis is florist Peter van Asselt een bloembinderij begonnen, die bevoorraad zal worden door een nieuwe bloementuin van de abdij.

Het idee voor het winkeltje ontstond in samenwerking met de monniken, vertelt de bloemendeskundige. “Ik verzorgde al enkele jaren het liturgische bloemwerk in de abdij en geef er ook workshops over binnen de abdij.”

De 'vlinderbroeder'

"Er woonde een zogenaamde ‘vlinderbroeder’ in de abdij, dat was broeder Frans Melkert. Hij heeft zijn leven gewijd aan de studie van deze dieren en ontwikkelde ook een vlindertuin binnen het klooster", vertelt Van Asselt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De leegstaande kluis waarin hij zich gevestigd heeft, werd lange tijd bewoond door broeder Frans. Nadat deze recent overleed, opperde Van Asselt dat het mooi zou zijn om de vlindertuin "uit te bouwen tot een biologische bloementuin", met een bloembinderij in de lege kluis. Nu is de winkel gerealiseerd. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met eigen bloemen, en in de winter komen de bloemen van biologische kwekers.

'Symbolisch werken met bloemen'

“Met bloemen kun je heel goed dingen uitbeelden, symbolisch werken. En dat is juist in de katholieke Kerk zo belangrijk. Voor Hemelvaart heb ik bijvoorbeeld met een blauwe ondergrond gewerkt, waarin kaarsen stonden en een of ander kruid dat wolken verbeeldde”, vertelt de florist.

"Broeder Frans is recent overleden. Hij wist van de bloembinderij die in zijn cel zou komen. Hij was er verguld mee!"

https://www.kn.nl/abonnementen/