<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Indonesische zusters naar Leidse Josephkerk

Roel Weerheijm 14 augustus 2020
image
Zodra de Leidse Josephkerk volgend jaar helemaal is opgeknapt, zullen de zusters er hun intrek nemen. Foto: Wikipedia.org CCBY Goodness Shamrock

Een Indonesische zusterorde vestigt zich volgend jaar in de Leidse Josephkerk. De bedoeling is dat drie zusters er permanent gaan wonen. Daarnaast komen er plekken voor tijdelijk verblijf.

De zusters die tijdelijk in de kerk zullen verblijven, gaan studeren of zich in bepaalde richtingen specialiseren. De zusters van de congregatie ‘Jezus, Maria en Jozef’ zullen een deel van de tijd ook in de wijk aan de slag gaan.

Niet zonder wrijving en emoties

Stefan Tax, woordvoerder van het parochiebestuur, vertelt dat de besluitvorming rond de komst van de zusters complex was: “Het is zeker niet zonder wrijving en emoties gegaan, maar we zijn er goed uitgekomen.”

Hij legt uit: “De parochie had al langer de wens dat een zusterorde zich hier zou vestigen, maar helaas diende die zich niet aan. Op een gegeven moment gaf de bisschop aan dat een Indonesische zusterorde graag naar Nederland wilde komen. De pastorie van de Josephkerk moest toch opgeknapt worden.” De kerk bleek een geschikte locatie voor de zusters.

Tax: “De Josephkerk ligt in een heel diverse wijk. Het is heel mooi als daar ook zusters rondlopen. Dat past heel mooi.”

Vertrouwen in de voorzienigheid

In de besluitvorming speelde uiteraard ook de financiële component een rol. Tax legt uit: “We hebben een subsidie van € 2,6 miljoen van het Rijk gekregen. Dat is echt waanzinnig. Die dekt ongeveer 80% van de subsidiabele kosten. Maar voor de overige 20% die niet onder de regeling vallen moeten we een forse eigen bijdrage leveren.”

Maar zegt Tax: “We hebben al zoveel gekregen dat we vertrouwen op de voorzienigheid. We gaan het resterende bedrag op andere manieren bijeen proberen te krijgen.”

Vijftien studenten en een winkel

De voormalige woonbestemming van het gebouw maakte de zaken er niet gemakkelijker op. Tax: “Er zaten vijftien studenten in, en een winkel. Die moesten eruit, zonder dat we zeker wisten dat de zusters zouden komen. Ook of de subsidie kwam, was onzeker. Daardoor misten we elke maand inkomsten. Daarnaast zit je met de huurbescherming van de bewoners.”

“Het is geweldig dat we een religieuze congregatie mogen verwelkomen. Zij nemen in de Kerk van de Heer een belangrijke plek in”
- Pastoor Jeroen Smith

“Het resterende geld zal gedeeltelijk vanuit de grote parochie komen en van nog te werven gelden. We moeten daarom een duidelijk verhaal hebben: wie zijn de zusters, wat komen ze doen, et cetera. De bisschop heeft uiteindelijk de beslissing genomen.”

Zodra de kerk volgend jaar helemaal is opgeknapt, zullen de zusters er hun intrek nemen.

Diversiteit in roepingen

Pastoor Jeroen Smith van de parochie reageert verheugd op de komst van de Indonesische zusters: “Het is geweldig dat we een religieuze congregatie mogen verwelkomen. Zij nemen in de Kerk van de Heer een belangrijke plek in. Het is fijn als er in een parochie niet alleen vaste groepen zoals jonge gezinnen zijn, maar ook religieuzen.”

“Diversiteit in roepingen in de Kerk is belangrijk. Jongvolwassenen ontvangen het sacrament van het huwelijk en stichten jonge gezinnen. Ook jongeren trekken naar het religieuze leven. Daarom is het mooi als er religieuzen zijn.”

Herkenbaar aanwezig

Smith vervolgt: “Het is prachtig dat dit gaat gebeuren. De zusters zijn herkenbaar aanwezig in de wijk. Daardoor hebben ze ook los van hun werk een functie in de stad.”

“Deels zullen ze zich inzetten voor de parochie. In Leiden is sprake van een fusie van acht parochies, dat is een behoorlijk gebied. Ze gaat zich vooral inzetten voor de catechese aan kinderen en jongeren, maar ook voor ziekenbezoek en stervensnabijheid.” De focus van de congregatie ligt namelijk op scholen en ziekenhuizen.

Gebed waarborgen

“Maar mensen kunnen ook een beroep op ze doen in moeilijke situaties”, zegt de pastoor. “Hoe dat wordt ingericht, moet nog besproken worden, maar vanuit het charisma van hun congregatie zijn ze zeker beschikbaar.”

Hij gaat verder: “Het is mooi dat we straks een communiteit hebben die het gebed kan waarborgen. In de pastorie komt een kapel die overdag van buiten toegankelijk zal zijn. Ik hoop dat het ook mogelijk is dat we met de getijden mee kunnen bidden en dat we uren van uitstelling en aanbidding kunnen houden.”

Zoekende jongeren

De bisschop wilde ook graag dat er twee gastenkamers in het klooster zouden komen voor jonge vrouwen die enige tijd met de zusters mee willen leven. Zo kunnen mensen zien hoe de roeping tot het religieuze leven wordt geleefd. Jonge mensen die zoekende zijn, kunnen kennismaken met mensen die hun religieuze roeping al beleven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.