<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Inspiratie voor de navolging van Jezus’: gedenkplaat Martelaren van Alkmaar onthuld

Sanne Gerrits 14 september 2020
image
Mgr. Hendriks en de provinciaal van de Nederlandse franciscanen Theo van Adrichem onthullen de gedenkplaat viir de Martelaren van Alkmaar op de Sint-Laurentiuskerk. Foto: pastoor Jan-Jaap van Peperstraten

De zaak van de Martelaren van Alkmaar is opnieuw onder de aandacht gebracht door een boek en gedenkplaat voor deze door de geuzen vermoorde franciscanen.

Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam onthulde en zegende zondag een gedenkplaat op de Sint-Laurentiuskerk te Alkmaar. Hij deed dit samen met de provinciaal van de Nederlandse franciscanen, pater Theo van Adrichem.

Gemarteld en opgehangen

Het zaligverklaringsproces ligt al sinds de jaren vijftig stil, iets waar Alkmaarse parochianen nu verandering in willen brengen.

De martelaren werden in 1572 vermoord door de protestantse geuzen, omdat zij hun katholieke geloof niet af wilden zweren. Na de verovering van Alkmaar door Diederik Sonoy werden zij naar Enkhuizen overgebracht om gemarteld en opgehangen te worden. Het gebeurde lijkt sterk op die van de wel heilig verklaarde Martelaren van Gorcum.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aandacht voor Martelaren van Alkmaar

Alkmaarse parochianen, die zich hebben verenigd in de werkgroep Martelaren van Alkmaar, maakten een geïllustreerd boekwerk om opnieuw de aandacht op de martelaren te vestigen. Ook zorgden zij voor een gedenkplaat die een plaats kreeg bij de St.-Laurentiuskerk.

Zaligverklaringsproces

Zij hopen zo een stuk Alkmaarse katholieke geschiedenis voor het voetlicht te brengen bij een breder publiek. Het zou kunnen helpen om de verering meer op gang te brengen. Een levendige devotie is een van de voorwaarden voor een zaligverklaringsproces.

Vragen uit Rome

Mgr. Hendriks vertelde dat de Nederlandse bisschoppen tijdens het ad limina-bezoek in 2013 van de Congregatie voor de Heiligverklaringen vragen kregen over de voortgang van de zaak van Daniel van Arendonck en zijn gezellen – de martelaren van Alkmaar. Zij moesten toen antwoorden dat die al sinds het begin van de jaren vijftig stil lag.

Inspiratie

“Misschien ligt aandacht voor deze gebeurtenis gevoelig”, sprak mgr. Hendriks tijdens de bijeenkomst. “Kan dit nog wel in een tijd van oecumene en toe­na­de­ring? Wij eren deze mar­te­la­ren echter niet omdat wij katho­lie­ken beter zijn, ook katho­lie­ken hebben lelijke dingen gedaan tegen mensen van andere over­tui­gingen, maar het gaat er wel om mensen die niets ver­keerds had­den gedaan, maar ston­den voor hun over­tui­ging, te gedenken, zoals we aan ieder offer dat mensen brengen en ieder mens die ver­volgd wordt om zijn over­tui­ging niet voorbij moeten gaan. (…) Ook dit hoort bij de ge­schie­de­nis van ons land.”

‘Inspiratie aan ontlenen’

Pater franciscaan Theo van Adrichem vertelde over de  achtergrond waarin de martelaren hadden geleefd. “Het is niet om onszelf op de borst te slaan en te roemen op deze martelaren, maar hun betekenis is dat we er inspiratie aan mogen ontlenen voor de navolging van Jezus Christus.”

Priesterwijding

Overigens wijdde mgr. Hendriks later op de dag in de Haarlemse Sint-Bavokathedraal nog Juan Andrés Correa tot priester.

Bron: arsacal.nl, twitter.com/jjvpeperstraten

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.