Zowel het bisdom Breda als het bisdom Den Bosch meldt slachtoffer te zijn geworden van zogenaamde ‘phishing mails’. Internetcriminelen deden zich voor als de pastoor en vroegen geld aan parochianen.
De beide bisdommen waarschuwen “niet op de verzoeken in te gaan en de e-mail zo mogelijk te rapporteren bij de gebruikte maildienst”. Voor zover bekend is nog niemand ingegaan op de vraag om geld.
“Identiteitsfraude in de vorm van phishingmail komt regelmatig voor”, schrijft het bisdom Breda op zijn website. “Meestal vormen banken het doelwit. De laatste jaren zien nepmails er bedrieglijk echt uit. Zeker wanneer geprobeerd wordt het taalgebruik van een persoon of organisatie over te nemen. Toch zijn er meestal aanwijzingen die duiden op identiteitsfraude. Vaak zijn dergelijke mails in slecht Nederlands geschreven, wordt er om een bijzondere gunst gevraagd en ziet het e-mail adres van de afzender er vreemd uit.”
Pastoor Roland Putman van de parochie Heilige Franciscus in de Bommelerwaard was één van de slachtoffers van identiteitsfraude: onder zijn naam werd aan diverse vrijwilligers per e-mail geld gevraagd. Een oplettende beheerder van de paochiewebsite had het snel door en ook de parochietelefoon stond binnen de kortste keren roodgloeiend.
“Ik vind het triest voor de mensen die zo’n mail ontvangen”, reageert Putman desgevraagd. “Juist diegenen met het hart op de goede plek worden hierdoor getroffen. Ik grijp deze gelegenheid graag aan om aan iedereen nog eens duidelijk te maken: Als u een mailtje krijgt, bel dan even, informeer of het wel klopt. Ga er niet zomaar op in.”
Putman heeft het geval aangegeven bij de fraudehelpdesk en ook de politie ingeschakeld. “Het lelijkste vind ik dat mensen in hun vertrouwen worden geschaad.”
Maar daar bleef het voor de pastoor niet bij. Putman trok de stoute schoenen aan en beantwoordde het nepmailtje. Hij kreeg reactie: “Iets in de trant van, goede vader, mijn excuses. Ik zit in grote geldnood.”
“Ik denk dan; klop rustig aan bij de Kerk, dan hebben we een goed gesprek en er wordt wat geregeld. Misschien kan ik niet altijd geld geven, maar een luisterend oor kan ik altijd bieden. Ik kan met mensen bidden en ik hoor graag het verhaal, bij iedere nood.”
“Het Heilig Hart van Jezus brandde van liefde voor alle mensen, dus laat je hart spreken. Maar niet via internetcriminelen. In deze tijd van toenemende anonimiteit zou ik willen zeggen: zoek elkaar op, dan is dit niet meer mogelijk. En vertrouw het niet meteen: pastoors geven eerder uit eigen zak dan dat ze u ermee lastig vallen.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.