<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kardinaal Eijk houdt voet bij stuk over schrappen woord- en communievieringen

Luuk van den Einden 15 februari 2023
image
Kardinaal Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, heeft in een brief gereageerd op de bezwaren van gelovigen tegen zijn geplande uitfasering van woord- en communievieringen in het aartsbisdom. Foto: KN - Jan Peeters

In een brief heeft kardinaal Eijk gereageerd op de bezwaren tegen zijn nieuwe beleid om woord- en communievieringen uit te faseren. Hij legt uit dat het schrappen daarvan nodig is om de Eucharistie “de centrale plaats te geven die haar toekomt”.

Kardinaal Wim Eijk benadrukt in zijn brief dat hij de bezwaren ziet als een blijk van “grote betrokkenheid bij de parochie en de lokale geloofsgemeenschap waartoe u behoort”. Hij houdt echter voet bij stuk: tegen 2027 worden er in het aartsbisdom enkel nog Missen gevierd in het weekend.

Bezwaarbrieven

In oktober 2022 publiceerde het aartsbisdom Utrecht het beleidsplan Blijft dit doen om mij te gedenken, waarin kardinaal Eijk uitstippelt hoe in de komende vijf jaar er een geleidelijk einde zou komen aan woord- en communievieringen in het weekend. Daarmee moet het bezoek aan eucharistievieringen in centraal gelegen kerken toenemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een aantal gelovigen uit het aartsbisdom zag dat echter niet zitten. De kardinaal kreeg verschillende bezwaarbrieven ingediend, waaronder door het Gelders-Overijsselse verband Samen Kerk, Samen Sterk, dat de kardinaal met een petitie tegen het beleidsplan op andere gedachten hoopte te brengen. Volgens hen zouden de plannen de vitaliteit van lokale geloofsgemeenschappen schaden.

‘Centrale plaats’

In zijn brief gaat kardinaal Eijk onder meer in op het meermaals geuite verwijt dat het schrappen van woord- en communievieringen een middel zou zijn om kerksluitingen door te drukken. Die beschuldiging wijst hij scherp van de hand: “Daartoe mag en zal de Eucharistie – het heiligste dat de Kerk geschonken is – niet worden misbruikt.”

Ook de suggestie dat deze beleidsmatige uitfasering overbodig is, omdat het aantal woord- en communievieringen door kerkelijke krimp sowieso zal afnemen. Voor een aantal parochies zal dat inderdaad zo zijn, erkent Eijk, maar er zijn ook parochies waar zonder beleidswijziging het aantal woord- en communievieringen hoog zal blijven, waardoor “de eucharistieviering tot in lengte der jaren niet de centrale plaats zal kunnen innemen die haar toekomt”.

“Van harte hoop ik dat uw betrokkenheid onverminderd blijft.”
- Kardinaal Wim Eijk

“In een woord- en communieviering ontvang je alleen maar de vrucht van de eucharistieviering, de hostie, maar een eucharistieviering overstijgt dit”, legde de kardinaal in oktober het verschil uit. “Het is essentieel voor je leven als christen.”

Constructief

De bezwaren tegen Blijft dit doen om mij te gedenken werden weken geleden reeds ingediend. Het antwoord daarop heeft op zich laten wachten omdat kardinaal Eijk eerst in overleg wilde met de priesters, diakens en pastoraal werkers van het aartsbisdom. Zij herkennen volgens hem de situatie zoals die in het beleidsplan wordt geschetst en gaan met gelovigen in gesprek om te kijken hoe het aantal woord- en communievieringen kan worden teruggebracht.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik kan mij voorstellen dat dit antwoord voor u teleurstellend zal zijn”, schrijft kardinaal Eijk. Toch hoopt hij dat de bezwaarmakers zich in de toekomst constructief zullen opstellen. “Van harte hoop ik dat uw betrokkenheid onverminderd blijft.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.