fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kardinaal Müller: ‘Ik bid voor Nederland’

KN Redactie 23 november 2018
image
Kardinaal Müller. (Foto: KN/Jan Peeters)

Kardinaal Gerhard Müller zegt te hopen en bidden dat “misschien juist vanuit Nederland een nieuwe lente voor de Kerk mag aanbreken”. Hij doet dit in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

Gevraagd naar de reden dat de ooit als zeer kerkgetrouw beschouwde Nederlandse katholieken sinds de jaren zestig in rap tempo seculariseerden, antwoordt hij: “Nederland is een van de landen die het Concilie begrepen hebben als een soort liberalisering en verwereldlijking van de Kerk. Maar in werkelijkheid had het Concilie juist een verdere verchristelijking van de samenleving als doel.”

‘Er kan nog steeds een nieuwe bloei komen’

Toch is met de secularisatie “ook voor katholiek Nederland het laatste woord nog niet gezegd”, stelt de oud-prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. “Er kan ook nog steeds een nieuwe bloei komen. Daar moeten wij voor bidden en goed getuigen. Ik hoop en ik bid dat misschien juist vanuit Nederland een nieuwe lente voor de Kerk mag aanbreken.”

‘De grootse roeping van de mens’

Müller was onlangs in Nederland voor een symposium van het Contact Rooms Katholieken in Den Bosch. Voor ongeveer honderddertig bezoekers sprak hij over het Tweede Vaticaans Concilie. Hij riep de Kerk op de secularisatie van de wereld niet te beantwoorden “een zelfsecularisering van de Kerk”.

“De Kerk moet zichtbaar teken zijn van een hogere werkelijkheid en ervan getuigen dat de mens de hoge roeping heeft God te aanschouwen te midden van de gemeenschap van de heiligen. Dát is de grootse roeping van de mens.”

‘Eerste taak Kerk is mensen naar God brengen’

“Wij mogen niet de fout maken dat als de wereld seculariseert, wij alleen nog zulke antwoorden geven. De Kerk is niet alleen maar belangrijk vanwege haar antwoorden op sociale en milieuproblemen. Dat zijn zaken die op de tweede plaats komen. De allereerste taak van de Kerk is de mensen naar God te brengen. Wie bij God is kan van daaruit verder bijdragen aan de opbouw van de samenleving. Wij mogen niet de Kerk van Jezus Christus, de sacramenten, vervangen door een sociale organisatie.”

Lees een uitgebreid interview met kardinaal Müller in onze editie van komende vrijdag.