<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kathedrale Koor Utrecht voorlopig gered

Erik Hendrix 23 juni 2020
image
Foto: David Beale - unsplash.com

Een recente noodkreet heeft succes gehad: het Kathedrale Koor Utrecht heeft voldoende financiele toezeggingen binnen om de komende vijf jaar door te kunnen.

In januari klonk er een noodkreet van het Kathedrale Koor Utrecht nadat het bestuur van de samenwerkende parochies Katholiek Utrecht bekend had gemaakt dat het flink moest gaan bezuinigen. De parochie lijdt momenteel grote verliezen, tussen de vier en vijf ton per jaar.

Strenge controle

De ontwikkelingen waren dermate zorgwekkend dat er strenge controle vanuit het bisdom kwam waarbij alle nieuwe arbeidscontracten goedkeuring moesten krijgen. De huidige koordirigent Gerard Beemster gaat binnenkort met pensioen. Door de in januari aangekondigde bezuinigingen zou zijn opvolger nog maar een aanstelling voor vierenhalf in plaats van twaalf uur per week krijgen.

‘Vrees voor voortbestaan’

Volgens het Kathedrale Koor vervielen daarmee de basisvoorwaarden om het kwaliteitsniveau te kunnen handhaven: “Voor het voortbestaan van het Koor moet dus gevreesd worden, tenzij er financiële ondersteuning van derden wordt gevonden!”, schreef voorzitter Magdaleen Ridder eerder dit jaar in een persbericht.

Toezeggingen voor periodieke schenkingen

Deze maand maakte het Kathedrale Koor echter bekend dat het voor de komende vijf jaar gered is: “Na onze noodkreet in januari 2020 heeft het Kathedrale Koor Utrecht de afgelopen maanden, in samenwerking met het bestuur van Katholiek Utrecht, van zangers, ouders en andere particulieren ruim € 9000 (per jaar) aan toezeggingen voor een periodieke schenking ontvangen waarmee gedurende de komende vijf jaren een goede financiële basis gelegd kan worden onder de toekomst van het Koor.”

Ook was het koor op een katholiek fonds gewezen dat een essentiële financiële bijdrage kon leveren.

Roerige periode Catharinakathedraal

Het is een roerige periode geweest voor de Utrechtse Catharinakathedraal, na een dreigende sluiting die in maart 2019 toch nog werd afgewend. Er zou ingezet worden op revitalisering van de kathedraal, wat het besluit om de aanstelling voor de nieuwe dirigent terug te brengen tot vierenhalf uur des te vreemder maakte.

‘Mooie liturgie is visitekaartje kerk’

“Een mooie liturgie is het visitekaartje van je kerk”, zegt Beemster. “Het is de muziek waar je tijdens de liturgie je spiritualiteit op kunt laten meevoeren.”

Hogere eisen aan kathedraal koor

Volgens de dirigent kan er tal van manieren aan kerkmuziek gedaan worden, maar liggen de eisen van een kathedraal koor nu eenmaal hoger. Het Kathedrale Koor Utrecht, dat in 2019 zijn honderdvijftigjarige jubileum vierde, is dus voor vijf jaar uit de brand. Welk lot het daarna te wachten staat, is nog de vraag.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.