fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kerkproeverij gaat nog minstens drie jaar door

KN Redactie 7 januari 2020
image
Een uitnodiging om mee te gaan naar de Mis, kan geïnteresseerden de stap naar de kerk helpen zetten. Foto: CNS Photo - Rich Kalonick, Catholic Extension

De jaarlijkse actie ‘Kerkproeverij’ zal vanwege groeiend succes nog zeker drie jaar doorgaan. Dat meldt rkkerk.nl.

Met deze oecumenische actie probeert de Raad christenen te stimuleren om geïnteresseerden uit te nodigen een kerkdienst of Mis bij te wonen.

Het benodigde zetje over de kerkdrempel

Volgens de initiatiefnemers blijkt de drempel voor veel zoekenden vaak te hoog om zelf de stap naar een kerk te zetten. Een uitnodiging om samen te gaan kan dan net het benodigde zetje zijn.

Door het bijwonen van een kerkdienst of Mis kunnen de genodigden ‘proeven’ van wat er in de kerk gebeurt. De hoop is dat het niet bij een eenmalig bezoek blijft.

Belang van een goede liturgie

De katholieke theoloog Erik Borgman wees in zijn boekje voor de Kerkproeverij 2019 op het belang van een goede liturgie, die de proevende mens echt in het hart raakt. Dat kan ook helpen om te voorkomen dat men eindeloos blijft ‘proeven’, maar zich nergens aan bindt.

“De Kerk is er niet omwille van zichzelf of van wat zij realiseert”, schrijft Borgman. “Haar kracht ligt in datgene waarnaar zij verwijst: God en Gods grenzeloze liefde.”

“Wie iemand meevraagt naar de kerk, nodigt hem of haar dus uit ons in het hart te kijken en daardoor het eigen hart te laten raken.”

Ambitie: 1500 deelnemende kerken in 2022

In 2020 vindt de Kerkproeverij plaats in het weekend van 10 en 11 oktober.

Afgelopen jaar deden ongeveer 550 lokale kerken mee aan de actie. De organisatie heeft als ambitie om in 2022 de Kerkproeverij in 1500 kerken in Nederland te laten plaatsvinden.

Initiatief Raad van Kerken in Nederland

De actie is een initiatief van Raad van Kerken, in samenwerking met de EO, KRO-NCRV, MissieNederland en Alpha Nederland.