fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Klimaatstakende scholieren spreken in parochie Wijk bij Duurstede

Sanne Gerrits 23 september 2019
image
De 'klimaatstakers' Jesse (14), Lola (15), Linda (18), Dana (17) en Ianthe (16). (Foto: Klimaatstaking.nl)

Vijf Nederlandse klimaatstakende scholieren lopen een 120 kilometer lange ‘March for the Future’. Zij deden afgelopen zondag 22 september de Sint Johannes-de-Doperkerk in Wijk bij Duurstede aan.

Frans Bosman van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap vertelt: “Wij zijn een ‘Groene Kerk’. Dat is een soort keurmerk wat betekent dat wij aan verschillende klimaateisen voldoen zoals verantwoordelijk omgaan met energie. Maar ook dat wij maatschappelijk verantwoord werken, om de wereld te verbeteren.”

“Via dit keurmerk waar wij bij aangesloten zijn, ontvingen we een oproep voor slaapplaatsen voor de vijf scholieren. Zij lopen 120 kilometer om aandacht te vragen voor het klimaat en hun toekomst. Op zondag hadden wij heel toevallig juist een oecumenische Vredesdienst gepland in samenwerking met de Protestantse gemeente, in het kader van de Vredesweek. De scholieren konden aan het begin van de dienst een toelichting geven.”

Steunbetuigingen

De parochianen en gemeenteleden vonden het allemaal prachtig. “Na de dienst hebben de scholieren nog nagepraat met de mensen. Onze parochianen vonden het fijn om te zien dat er jongeren waren die meer doen dan alleen maar gamen en de verantwoordelijkheid nemen voor hun toekomst. Ze kregen dan ook niets dan steunbetuigingen. Het waren geanimeerde gesprekken.”

Het keurmerk groenekerken.nl houdt 5 oktober een Groene Kerkendag in het Dominicanenklooster in Zwolle.