<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Klooster Nieuw Sion zet na vijf jaar de deuren verder open

Emma Koevoets 20 mei 2021
image
Een rondleiding in de gastentuin van Nieuw Sion. Foto: Klooster Nieuw Sion

Nieuw Sion opent dit pinksterweekend een nieuwe koffieschenkerij inclusief ‘fluisterterras’. Afgelopen jaar bestond het oecumenisch klooster vijf jaar.

Het vijfjarig jubileum kon vanwege de coronarestricties helaas niet groots gevierd worden. “Met de opening van de koffieschenkerij wordt het lustrum niet alsnog gevierd”, zegt Peter Dullaert, één van de directieleden. “Dan zouden er wel twee- of driehonderd mensen komen en dat kan op het ogenblik niet.”

De schenkerij is een koffie- en theetent en tegelijk een receptie. Het lijkt een beetje op een museumcafé. “Het is een ruimte waar we onze gastvrijheid willen uiten en alle gasten die er komen, wegwijs willen maken. Het wordt grotendeels door onze vrijwilligers gerund. Onze kloostertuin is vanaf Pinksteren iedere dag open voor bezoekers en dan kun je een kopje koffie of thee komen drinken”, aldus Dullaert.

image
Gasten in de kloostertuin. Foto: Klooster Nieuw Sion

Missie Nieuw Sion

Vijf jaar geleden vertrokken de cisterciënzer monniken uit de abdij Sion. Zij woonden daar toen nog maar met acht man, terwijl het complex oorspronkelijk gebouwd was voor zestig monniken. Het werd hen te groot, ze vertrokken naar Schiermonnikoog, waar eerder dit jaar hun nieuwe klooster werd ingezegend.

Veel mensen vonden het vertrek vreselijk jammer, onder wie ook Dullaert – die er al sinds zijn zeventiende kwam – en zijn vrouw. “Eerst hebben we de monniken nog tien keer gevraagd of ze alsjeblieft wilden blijven”, vertelt hij. “Maar toen ze toch echt vertrokken, dachten we: dit moet een plek van stilte en gebed en gastvrijheid blijven.”

Uiteindelijk is er met tien personen een stichting opgericht die dankzij een lening het klooster kon kopen. De initiatiefgroep bestond uit protestanten en katholieken. “Toen zijn we tot een visie en missie gekomen”, zegt Dullaert. “Nieuw Sion is er om dichter bij jezelf, dichter bij elkaar, dichter bij God en dichter bij de natuur te komen door stiltebeleving, gebed, eenvoudige handenarbeid, gastvrijheid en regionale betrokkenheid. We zijn verschillend als christenen, maar we wilden zoeken naar wat ons verbindt en dat is de eenheid in het vertrouwen op Christus.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Drie keer per dag bidden

Binnen een halfjaar ging de stichting aan de slag met getijdengebeden, zoals de monniken die ook baden, maar dan in een aangepaste vorm. De vrijdagen werden klusdagen met vrijwilligers om het klooster te onderhouden en het gastenhuis werd opengesteld. Daarna is de gemeenschap steeds verder uitgebreid.

De getijdengemeenschap komt 28 keer per week bijeen: drie keer per dag is er een getijdengebed en één keer per dag een stille meditatie. Binnen die gemeenschap is er ook een woongemeenschap, bestaande uit elf volwassenen en acht kinderen. De getijdengebeden waren tot nog toe enkel voorbehouden aan gasten van Nieuw Sion en gemeenschapsleden, maar vanaf Pinksteren is iedereen welkom om deze bij te wonen.

image
De kerk van Sion, waar de getijdengebeden plaatsvinden. Foto: Klooster Nieuw Sion.

Rust zoeken

Het aantal reserveringen van het gastenverblijf neemt volgens Peter Dullaert sterk toe. “Je kunt als groep komen, maar er komen redelijk veel individuen. Een deel zijn echte kloosterlopers, een ander deel zijn mensen die nog nooit in een klooster zijn geweest en rust zoeken. In coronatijd zijn wij een van de weinige kloosters die bijna helemaal opengebleven is.” Sinds een jaar is het bovendien ook mogelijk om te kamperen in de boomgaard van het klooster.

‘De eigen broek ophouden’

De stichting is al een heel eind gekomen in vijf jaar, maar kijkt ook vooruit. Bepaalde vleugels van het klooster staan nu leeg. “Het onderhoud van het gebouw kost ongeveer een ton per jaar. Maar we moeten nog voor ongeveer tweeëneenhalf miljoen aan het klooster verbouwen eer we alle ruimtes kunnen gebruiken”, aldus Dullaert.

De stichting wordt momenteel nog door sponsoren gesteund om verbouwingen te kunnen betalen, maar wil uiteindelijk geheel zelf de kost verdienen. Dat gaat door alle diensten steeds beter, stelt Dullaert. “We willen graag zelf ons huishoudboekje op orde hebben; onze eigen broek ophouden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Jonge bewoners Nieuw Sion

“We hebben ook een zomer- en winterfestival. Dan komen er meestal wel tachtig jongeren. Onder hen zijn weinig katholieken, terwijl wat wij doen heel erg oecumenisch is en heel erg op de katholieke kloostertraditie gestoeld”, zegt Dullaert, die hoopt in augustus het zesde kloosterfestival te kunnen houden.

“We vinden het heel erg leuk om jongeren in ons midden te hebben, dat vinden we verrijkend”, benadrukt hij. “We deden één oproep voor Jong Nieuw Sion – een nog pril initiatief van de stichting voor jongeren die een halfjaar tot een jaar in het klooster kunnen wonen. Daar zijn 21 jongeren op afgekomen waarvan er acht werden geselecteerd, zowel katholieken als protestanten.”

Deze eerste groep jongeren is tijdelijk lid van de getijdengemeenschap. “We merken dat veel jonge mensen onder andere door de hectische maatschappij en de sociale media rust en ritme zoeken. Daarin verschillen ze niet van de volwassenen die in het klooster wonen. Zij zoeken naar rust en stilte en willen een vorm van regelmatig gebed is hun leven gestalte geven.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.