fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Koninklijke onderscheiding voor woonwagenpastor

Anton de Wit 24 april 2020
image
Pater Jan van der Zandt Foto: Erica op 't Hoog - KNR

Pater Jan van der Zandt is tijdens de lintjesregen vandaag benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De 77-jarige pater zet zich al decennialang in voor woonwagenbewoners, Roma en Sinti.

“Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…” Met die woorden zijn vandaag traditiegetrouw de koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan ruim 3.000 mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Respect en erkenning

Eén van hen is pater Jan van der Zandt msc (77), al bijna veertig jaar pastor en tevens landelijke coördinator van het Pastoraat voor Woonwagenbewoners Sinti en Roma in Nederland, gevestigd in ’s-Hertogenbosch.

Pater Van der Zandt wordt geroemd om zijn “geduld en vriendelijke vasthoudendheid”, en de wijze waarop hij zich inzet voor respect en erkenning van deze minderheid in de Nederlandse samenleving.

Plek voor grote groepen

“Steeds meer kerken gaan sluiten, parochies moeten vechten om te overleven. Maar de parochies zijn erg belangrijk voor de woonwagenbewoners”, zo vertelde de woonwagenpastor in gesprek met Katholiek Nieuwsblad eind 2018.

“De eerste communie en begrafenissen zijn belangrijke momenten voor hen en deze grijpen ze aan om met zijn allen van heinde en verre bij elkaar te komen, ook in de kerk. Soms is dat mogelijk en soms niet. Ze zijn daarbij afhankelijk van de parochie waar ze bij horen. Bij een gezamenlijke eerste communieviering is er niet altijd plek voor grote groepen in de kerk.”

Netwerk van ‘Christoffels’

Van der Zandt zei daarom bezig te zijn “met het opzetten van een landelijk netwerk van ‘Christoffels’, vernoemd naar de heilige Christoffel, de patroon van de reizigers. Dit zijn pastores, diakens en vrijwilligers die de woonwagenbewoners ondersteunen bij hun geloofsbeleving en hun participatie in de samenleving.”

Lintjesregen

In totaal werden dit jaar tijdens de lintjesregen 3.060 koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant spanden de kroon met respectievelijk 569 en 514 lintjes.