<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kwart van Nederlandse priesters van buitenlandse komaf

Sanne Gerrits 26 augustus 2019
image
De priesters van bisdom Roermond verzamelen zich rond het altaar tijdens de Mis van de priesterwijdingen 2019 (Foto: Bisdom Roermond)

Steeds meer priesters in Nederland zijn van buitenlandse komaf. Dat meldt het Nederlands Dagblad na rondvraag bij de Nederlandse bisdommen.

Volgens het ND is 22% van alle werkzame priesters in Nederland afkomstig uit het buitenland. Elf jaar geleden was dit nog maar de helft daarvan. Het priestertekort wordt aangewezen als voornaamste reden.

Verschillen binnen de bisdommen

In bisdom Roermond en bisdom Haarlem haalt men al jaren priesters uit verre streken middels het Neocatechumenaat. In bisdom Den Bosch werken vandaag de dag negen Indiase priesters (in totaal 24 buitenlandse op 89 Nederlandse priesters). Het cijfer zal nog sterk groeien aangezien er op seminarie de Tiltenberg (Haarlem) en seminarie Rolduc (Roermond) zestig buitenlandse priesterstudenten in opleiding zijn, aldus het ND.

Bisdom Haarlem scoort met 27 buitenlandse op 58 Nederlandse priesters relatief het hoogst. Bisdom Groningen met 3 op 19 het laagst. Volgens woordvoerder van bisdom Groningen-Leeuwarden Lammert de Hoop in het ND knijpt het priestertekort er nog niet zo erg als elders. De teams van priesters, diakens en pastoraal werkenden lijken zich daar goed te redden.

Fuseren of immigreren

In het aartsbisdom Utrecht is het beleid meer gericht op het fuseren van parochies, in ND ‘administratief wegpoetsen’ van het priestertekort genoemd. Zo lijkt iedere parochie, van gemiddeld vijf kerken, voorzien te zijn van een priester. In praktijk is dat voor een priester lastig te bolwerken. Ook in bisdom Breda hebben de 27 werkzame priesters gemiddeld vijf kerken per persoon onder hun hoede.

Bisdom Roermond heeft met 143 werkende priesters, waarvan 19 uit het buitenland, nog het grootste bestand. Maar ook daar wordt het priestertekort gevoeld, omdat het systeem van één parochie, één kerk, nog overeind staat. Uit hun cijfers blijkt dat de gemiddelde priester er twee kerken onder zijn hoede heeft.

Enthousiasme van de wereldkerk

In Roermond lopen al sinds jaar en dag buitenlandse priesters rond. “Niet alleen vanwege het priestertekort, ook vanwege zijn internationaal ingestelde ligging. Daarbij wilde de vorige bisschop het enthousiasme, het idealisme en de begeestering uit de wereldkerk in de Limburgse kerk pompen,” vertelt woordvoerder van bisdom Roermond Matheu Bemelmans aan ND.

Omdat veel emeriti pastoors nu nog vaak de Mis vieren in Nederlandse parochies, wordt verwacht dat het priestertekort nog zal toenemen. Het Nederlands Dagblad gaat er vanuit dat de opmars van buitenlandse priesters nog wel even door zal gaan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.