fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Lichtgevend kruis onthuld op Goudse Josephkerk

Art de Ruiter 2 december 2022
image
Het kruis, dat voorheen op de Onze-Lieve-Vrouwekerk hing, heeft een nieuwe bestemming gevonden aan de gevel van de Josephkerk. Foto: Sint Jan de Doperparochie Gouda

Op de heilige Josephkerk in Gouda is afgelopen zondag een lichtgevend kruis onthuld. Het kruis prijkte oorspronkelijk op de inmiddels gesloten kerk van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in die stad.

Er was een plan ontstaan om het kruis niet alleen een nieuwe plek te geven, maar om er wat extra’s mee te doen.

“Van het idee om het kruis te verlichten en de kleur met een led-snoer aanpasbaar te kunnen maken, werden we erg enthousiast”, zegt Matthij Moons namens de Goudse Sint Jan de Doperparochie. “Het kruis, dat in blank staal aan de gevel van de vorige kerk een wat grauwe uitstraling had, zou op deze manier gaan stralen.”

image
Het kruis kan in verschillende kleuren verlicht worden. De kleuren hangen af van de liturgische tijd van het jaar. Foto: Sint Jan de Doperparochie Gouda

Het kruis neemt de kleur aan van de liturgische tijd van het jaar – in de Advent is dat paars.

Zichtbaar in donkere dagen

Het project werd uitgevoerd door vrijwilligers die voorheen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk actief waren. “We wisten dat er bij hen nog veel verdriet zit. Zij hebben de dag van de onthulling ook georganiseerd. In die viering zong ook een gelegenheidskoor dat speciaal voor die viering gevormd is”, vertelt Moons.

“Nu het kruis hangt en in deze donkere dagen goed zichtbaar is, krijgen we heel leuke reacties van kerkgangers”, vervolgt hij. “We verheugen ons ook op reacties uit de buurt als de kleur straks met Kerstmis voor de eerste keer verandert.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1