fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Limburgse bedevaartorganisatie viert honderdjarig jubileum

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 november 2021
image
Capella sine Nomine zingt tijdens vier Mariavesperconcerten die ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van Huis voor de Pelgrim worden gehouden. Foto: Via Huis voor de Pelgrim

Het in Maastricht gevestigde Huis voor de Pelgrim viert zijn eeuwfeest. Op het jubileumprogramma staan onder andere vier Mariavesperconcerten.

De feestdag voor vrijwilligers die zaterdag 13 november op de planning stond, werd vanwege de coronapandemie geannuleerd. Wel vond begin deze maand een jubileumsymposium in Wittem plaats. Verder geeft Huis voor de Pelgrim een glossy magazine uit, De reis van je leven, over honderd jaar Lourdesbedevaarten. Het bevat interviews, portretjes, leuke weetjes, een historisch overzicht en veel foto’s.

Een eeuw bedevaarten

Het begon allemaal honderd jaar geleden met een groep van 421 pelgrims die op reis naar Lourdes gingen. Dit lokale initiatief groeide uit tot de huidige organisatie, die voor duizenden mensen bedevaarten organiseert naar Lourdes, Rome, Israël, Santiago de Compostela en andere bestemmingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Er waren de afgelopen honderd jaar slechts twee aanleidingen waardoor de bedevaarten tijdelijk niet door konden gaan: De Tweede Wereldoorlog en de coronapandemie. Inmiddels worden de reizen overigens voorzichtig weer opgepakt.

Mariavesperoncerten

Ook al zijn er sinds kort weer aanscherpingen van de coronamaatregelen van kracht, de Mariavesperconcerten kunnen doorgaan. Een vesperconcert is een gebedsviering, waarbij de muziek een belangrijke rol speelt.

Komende zondag vindt het eerste concert plaats, om 16.00 uur in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. De zang wordt uitgevoerd door Capella sine Nomine onder leiding van Jo Louppen. De andere vespervieringen zijn op 28 november in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht, op 9 januari in de Grote Kerk in Venray en op 16 januari in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem.

https://www.kn.nl/donaties/