<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Lintje voor KN-bestuurslid Pim Walenkamp

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 april 2021
image
Pim Walenkamp, KN-bestuurslid, kreeg afgelopen maandag een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Sharon Dijksma sprak hem toe, zijn broer Jaap spelde hem het lintje op. Foto: Desirée Meulemans

Als blijk van waardering voor al zijn bijdragen aan de Nederlandse samenleving werd KN-bestuurslid Pim Walenkamp afgelopen maandag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Het is prettig om gewaardeerd te worden, maar ik deed het altijd met anderen samen.”

Walenkamp (1974) is sinds 2010 bestuurslid van Katholiek Nieuwsblad. Al op jonge leeftijd hadden zijn activiteiten een journalistieke insteek. Sinds 2007 maakt Walenkamp reportages over de Utrechtse wijken Overvecht, Ondiep, Zuilen en Kanaleneiland voor de lokale omroep in zijn woonplaats Utrecht.

Verbinding

“Ik ben altijd op zoek naar een verhaal. Ik heb veel mensen geïnterviewd en ben dan benieuwd naar wat die persoon voor bijzonders te vertellen heeft. Aan de ene kant is het verhaal een waardering voor de persoon, aan de andere kant worden andere mensen geïnformeerd. Dat kan verbindend werken.”

Van huis uit

Het is niet vreemd dat een man die graag verbindt en samenwerkt terughoudend op de onderscheiding reageert. “Het is geweldig dat mensen mij op een voetstuk plaatsen, maar ik heb het met honderd anderen gedaan.”

Waarom hij naast een baan als docent Nederlands en geschiedenis zo’n actief vrijwilligersbestaan heeft? “Ik heb van huis uit meegekregen om je talenten in te zetten. Mijn vaders favoriete evangeliepassage was die van Mattheus over de talenten. Ik vind het fijn om samen met andere mensen de wereld een beetje beter te maken. Om samen op zoek te gaan naar verbeteringen en realistische alternatieve.”

Lofrede op het stadhuis

Die inzet werd maandag in het stadhuis in Utrecht dus beloond. Vanwege coronamaatregelen spelde zijn broer Jaap hem het lintje op. De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, hield de lofrede, waarin zij onder meer ook refereerde aan Walenkamps werk voor KN.

Zij roemde Walenkamp voor zijn initiatief om een monument op te richten voor de 98 leden van studentenvereniging Unitas S.R. die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Het monument is in november 2018 onthuld in het Unitas-gebouw. “Dit monument eert de leden die het hoogste offer brachten én inspireert huidige generaties om zich uit te blijven spreken voor het vrije woord.”

Ook prees ze zijn betrokkenheid bij de Utrechtse wijk Overvecht waar hij voorzitter van het Bewonersplatform Overvecht is. Sinds 1999 zit hij in het bestuur van de Stichting Bevordering Contact Rooms Katholieken (CRK).

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.