<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Locatieraad Lievelde stapt op; kerk ‘zo spoedig mogelijk’ weer open

Peter Doorakkers 15 juni 2020
image
Het optreden van de band op het priesterkoor van de Christus Koningkerk. Screenshot: YouTube.com - Kermis Lievelde

De locatieraad van de na een kermisconcert gesloten parochiekerk van Lievelde legt haar taken neer. In de kerk wordt “zo spoedig mogelijk” een boeteritus gehouden waarna er weer vieringen kunnen plaatsvinden.

Dat is de uitkomst van een overleg tussen de locatieraad en afvaardigingen van het pastoraal team en het bestuur van de overkoepelende Sint-Paulusparochie.

‘Oplossing voor de ontstane situatie’

Dit melden de betrokken partijen in een gezamenlijk persbericht “waarbij het belang van de Lieveldse geloofsgemeenschap voorop staat”.

Volgens het bericht was het “een gesprek met ruimte voor ieders mening, om te komen tot een oplossing voor de ontstane situatie: de kerk is ontheiligd waardoor deze niet meer bruikbaar is voor liturgische vieringen”.

‘Zo snel mogelijk een boeteritus’

De locatieraad stapt op omdat het verschil van inzicht over de taken ervan te groot, blijkt uit het bericht. Het parochiebestuur neemt de taken tijdelijk waar.

Er zal zo snel mogelijk een boeteritus gehouden worden om de kerk “te herstellen als een gewijde plaats die bestemd is voor de goddelijke eredienst, zodat deze ook weer beschikbaar komt voor o.a. uitvaarten”.

‘In het belang van de gemeenschap’

“De gevonden oplossing is tot stand gekomen met het oog op een snelle heropenstelling van de kerk, in het belang van de gemeenschap van Lievelde, zodat de kerk weer gebruikt kan worden waarvoor zij bestemd is.”

De deuren gesloten

Pastoor Herman de Jong sloot de kerk nadat hij hoorde over de optredens van een band en een dj, waarover vooraf niet met hem overlegd was. Tijdens het optreden van de band werd bier gedronken op het priesterkoor.

De Jong besprak de kwestie met zijn bisschop, kardinaal Wim Eijk. Op 7 juni haalde De Jong de geconsacreerde hosties uit de kerk en sloot hij de deuren.

Toestemming locatieraad

De optredens vonden met toestemming van de locatieraad in een lege Christus Koningkerk plaats. Ze waren via een livestream te zien, als deel van een alternatieve online dorpskermis. Het eigenlijke feest ging dit jaar vanwege het coronavirus niet door.

‘Kerk is geen plek voor zulke optredens en bier drinken’

“Een rooms-katholiek kerkgebouw is een heilige ruimte”, zei een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht namens de pastoor. “De kerk is echt geen plek voor zulke optredens en het drinken van bier. Het betekent dat in deze kerk nu niet meer de liturgie gevierd kan worden.”

Op de nominatie voor sluiting

De Christus Koningkerk in Lievelde is volgens De Gelderlander een van de zeven kerken in de Achterhoekse Sint-Paulusparochie. Vier ervan, waaronder die van Lievelde, staan volgens de regionale krant op de nominatie om “binnen enkele jaren” aan de eredienst onttrokken te worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.