fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Maagdenwijding in Bossche Sint-Jan

KN Redactie 25 november 2018
image
Irene Ceelen ontvangt de ring als teken van haar mystieke huwelijk met Christus (Foto: Katholiek Nieuwsblad/Jan Peeters)

Bisschop Gerard de Korte heeft zondagmorgen onder grote belangstelling de 57-jarige Irene Ceelen tot maagd gewijd. Ceelen is daarmee de vijfde gewijde maagd die de Nederlandse kerkprovincie telt.

Het gebruik van maagden die zich volledig aan Christus toewijden en een leven van kuisheid en gebed leiden stamt uit de tijd van de apostelen. Het gaat om een mystiek huwelijk met Christus. De gewijde maagd stelt zicht ten dienste van Zijn Kerk door een leven van gebed, boete en apostolisch werk.

Teken van zuiverheid

De wijding wordt verricht door de diocesane bisschop volgens een speciale ritus. Bij de plechtigheid krijgt de kandidaat een witte sluier omgehangen als teken van zuiverheid. Ook krijgt zij een ring als teken van haar mystieke huwelijk met Christus. Bisschop De Korte sprak over een “verrijking voor het bisdom van ‘s-Hertogenbosch”.

Nieuwe richtlijn

Eerder dit jaar verscheen een nieuwe Vaticaanse richtlijn over de orde van de gewijde maagden, die in het Nederlands taalgebied weinig bekendheid genieten. Daarin wordt uitgebreid ingegaan op de betekenis van het godgewijde leven. De instructie ‘Ecclesiae sponsae imago‘ (Het beeld van de Kerk als bruid) wekte in kerkelijke kring verbazing omdat het in tegenstelling tot de traditie van de Kerk fysieke maagdelijkheid niet langer als eis stelt, wel blijvende zuiverheid. (KN)