De Heilige Antonius Abtkerk in het Gelderse Wijchen is zondag slachtoffer geworden van vandalisme. Twee Mariabeelden werden zwaar beschadigd, en zowel in de Mariakapel als de nabijgelegen Lourdesgrot werden persoonlijke bezittingen en devotionalia in brand gestoken.
Terwijl de inwoners van Wijchen zich op de Markt vermaakten op de kermis was de nabijgelegen Heilige Antonius Abtkerk het slachtoffer van diefstal, brandstichting en vandalisme.
Toen een vrijwilliger aan het eind van dag de kapel afsloot, bleek deze leeg te zijn. Nadat de politie werd ingeschakeld bleek bij de Lourdesgrot in de parochietuin een brand te woeden. Het houten Mariabeeld uit de kapel, de kaarsen en de rozenkransen waren in brand gestoken.
In de Lourdesgrot was de schade groot. Persoonlijke bezittingen gingen verloren, en het Mariabeeld werd vernield. De grot was juist een maand weer open, nadat vorig jaar de linkerkant was ingestort.
“Het Mariabeeld uit de grot is van steen en daar hebben we her en der nog wat stukken van gevonden”, zo vertelt priester Frits Hendriks. Van het houten Mariabeeld dat in de kapel stond resten alleen het hoofd en de romp. Geblakerd, maar nog relatief intact.
“Het is de bedoeling dat mensen bij Maria kunnen bidden. Dat is onze opdracht aan de samenleving.”Tweet dit!
De politie deed zondagavond op Facebook gelijk een oproep aan getuigen om zich te melden. Gisteren werd buurtonderzoek uitgevoerd. Over een verdachte is nog niks bekend, zo vertelt Hendriks.
De reacties onder medewerkers en vrijwilligers “zijn zoals mensen zijn”, aldus de priester. “De een weet niks te zeggen, de ander komt met theorieën over wie het gedaan zal hebben en nog een wijst erop dat het maar beelden zijn en dat Maria er nog is.”
Ook onder de buurtbewoners is de schok groot. “Mensen vragen zich af waarom dit gebeurt. Naar de zin ervan is natuurlijk gissen. En ze zijn natuurlijk de plek kwijt om zichzelf te zijn, hun veilige ruimte om hun zorgen neer te leggen of bij hun overleden geliefde te zijn.”
Hendriks is dan ook geen fan van het idee een bewakingscamera op te hangen. “Ik zou het als een verlies ervaren. De kapel moet een veilige plek zijn, waar je jezelf kan zijn”, legt hij uit. “Als je er een camera ophangt heeft dat impact.”
“En als er een camera had gehangen zou dit ook zijn gebeurd. Dan had je misschien hele wazige beelden gehad van de daders. Maar de kapel is al ik weet niet hoe lang open, en al die tijd is er niets gebeurd.”
De Mariakapel is voorlopig gesloten, maar volgens de priester gaat de kapel binnenkort weer open. “Het is de bedoeling dat mensen bij Maria kunnen bidden. Dat is onze opdracht aan de samenleving.”
Vrijdag vonden ook in het Noord-Brabantse Mill vernielingen plaats, zo meldt De Gelderlander. In de Sint Willibrorduskerk werd brand gesticht.
Het Heilig Hartbeeld was zwartgeblakerd, en bovenop het kaarsenrek smeulde het papier nog na toen de koster de ravage aantrof.
De schade viel gelukkig mee, en door de inzet van vrijwilligers is de eucharistieviering van zondag gewoon doorgegaan. Het kerkbestuur gaat aangifte doen.
Eerder zouden de begin dit jaar gerestaureerde glas-in-loodramen van de kerk al doelwit van vandalen zijn geweest.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.