fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mariakapel op pelgrimsroute moet ‘icoon’ voor de omgeving worden

KN Redactie 9 september 2019
Fotoreeks - Pastoor van der Mee zegent de nieuwe Mariakapel in. (Foto's: KN)

Een Mariakapel is in Zuid-Holland niet snel te vinden. Reden genoeg om er een te bouwen die ook nog eens op de pelgrimsroute van Santiago de Compostela ligt. De buitenkapel naast de St. Barnabaskerk in Haastrecht belooft een nieuw icoon voor de omgeving te worden.

Een volle kerk met gezinnen, kinderen en naast de trouwe parochianen ook veel belangstellenden. Afgelopen zondag was het groot feest in de St. Barnabaskerk in het Zuid-Hollandse Haastrecht. Een bijzondere bedevaartkerk, waar sinds 1647 Maria ter Weghe of Maria van Haastrecht wordt geëerd.

De verering richt zich op een wonderdadig Mariabeeld uit de 17e eeuw die in het Belgische Foy werd gevonden in een eik. Maar ook aan de replica, die al ruim driehonderd jaar in Haastrecht te zien is, worden wonderen toegeschreven. Het beeldje gaat de zieken langs van de parochie, en heeft daar zijn naam ook aan te danken.

‘Bloed, zweet en tranen’

“Maria ter Weghe komt naar ons toe, ze gaat met ons mee en begeleidt ons”, vertelt pastoor Joost van der Mee, die de kapel na de Mis inzegende. Hij vertelt hoe de buitenkapel, die een grotere replica van de Onze Lieve Vrouw van Haastrecht huisvest, met “bloed, zweet en tranen van parochievrijwilligers” tot stand kwam.

Juist een Mariakapel op deze plaats is bijzonder, benadrukt de pastoor. “De Kerk is vaak gesloten en hiermee brengen wij deze devotie van Maria extra onder de aandacht.”

‘Je kan hier zo naar binnen’

Een devotie die vooral ‘beneden de rivieren’ zichtbaar is in het straatbeeld. Van der Mee: “Er zijn niet zo veel Mariakapellen in het bisdom Rotterdam, er staan wel eens kapellen op begraafplaatsen. Deze kapel staat op eigen terrein, maar ook aan der rand van de weg. Je kan zo naar binnen. Hier fietst men langs, er staat duidelijk aangegeven dat hier een Mariakapel is.”

‘Mariaverering blijft’

De parochiepriester wijst op het belang van de Mariaverering. “Maria brengt ons naar de Heer. We kunnen niet zonder de hulp van een moeder, zonder de hulp van Maria. We zijn dit soms wat kwijtgeraakt, al zie ik dat de verering van Maria blijft. Maar het mag ook in dit bewustzijn: Maria moeder van de Kerk en beeld van de Kerk. Ze wordt de eerste leerling van de Heer genoemd, ze heeft altijd ‘ja’ gezegd in het geloof. Haar vaste vertrouwen vind ik een van de mooiste dingen.”

Voor de pastoor en zijn parochie was zondag een gedenkwaardige dag. “De parochianen waren enthousiast, er waren ook veel mensen bij de Mis aanwezig die van buiten kwamen. Het was druk, met ook veel kinderen.”

Regio extra op de kaart

Wethouder Leon de Wit noemt de inzegening van de kapel een mijlpaal, ondanks “de bekende scheiding van Kerk en Staat”. Volgens De Wit, verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening binnen de gemeente Krimpenerwaard, zet de komst van de Mariakapel de regio extra op de kaart.

“Wij willen juist mensen van buiten deze regio kennis laten maken met dit gebied. Ook in dat opzicht is deze Mariakapel van toepassing”, zei De Wit tijdens zijn toespraak. “Ik denk dat de kapel een nieuw icoon voor onze gemeente zal worden. Veel mensen met fiets en rugzak zullen hier stoppen om deze mooie kerk te bewonderen. Zij kunnen ook het bekende kaarsje aansteken bij Maria”, aldus de wethouder.

‘Meer betekenis aan Mariadevotie’

Parochiaan Felicia Felix maakte het beeld dat in de kapel te bewonderen is. De kunstenares vertelt: “Ik ben nooit erg devoot met Maria geweest, maar gaandeweg heb ik er steeds meer betekenis aan kunnen geven”.