Op de eerste zondag na Pinksteren trekt een populaire processie door het centrum van Boxtel. Alles draait daarbij om de schrijn met de twee altaardoeken waarop tijdens de consecratie het bloed van Christus terechtkwam.
Volgens de overlevering waren de druppels vervolgens niet meer weg te wassen. Het wonder gebeurde tijdens een Mis in 1380. Priester Eligius van de Aker zou de geconsacreerde wijn hebben gemorst op het corporale en de altaardwaal. De doeken zouden spoedig veel pelgrims naar Boxtel trekken.
Op 27 juli 1380 verleende de paus per bul toestemming om de doeken eenmaal per jaar, op de eerste zondag na Pinksteren, te tonen aan de gelovigen.
De processie leidt tot op heden tot veel belangstelling. Naast priesters en parochianen zijn zo’n vierhonderd vrijwilligers direct betrokken bij de processie. Harmonieën, zangkoren en gildes doen ook mee, duizenden toeschouwers staan er langs de weg.
“De processie is meer dat een religieus evenement”, zegt Adrie van Osch, voorzitter van de Heiligbloedstichting Boxtel. “Het is voor veel mensen een ontmoetingspunt en een sociaal evenement. Dat maakt het wat mij betreft ook zo waardevol.”
Volgens Van Osch is de processie bepalend geweest voor de ontwikkeling van Boxtel. “Door het bloedwonder in de middeleeuwen is er een bedevaartcultus ontstaan. Deze gebeurtenis heeft de plaats Boxtel mede gevormd.”
“Sinds het jaar 1400 komen er duizenden bedevaartgangers naar deze plaats. Als je dit doorrekent naar het heden, kom je in totaal bijna op een miljoen bezoekers uit. Het evenement heeft ervoor gezorgd dat Boxtel een relatief grotere kerk heeft vergeleken met de omgeving. Die kerk is overigens tot basiliek verheven.”
Ook op economisch vlak heeft de processie veel aan de stad bijgedragen, denkt Van Osch.
De processie werd in 1949 in de huidige vorm gegoten. Er zijn verschillende groepen die meelopen, zoals historische groepen die gehuld zijn in de klederdracht van toen. Er is ook iemand verkleed als de priester die het bloedwonder meemaakte, vertelt Van Osch.
Verder zijn er een aantal Bijbelse figuren, zoals profeten, die lopen in de Bijbelse groep. “Dat zijn de belangrijkste hoofdonderdelen. Aan het einde van de processie worden ook de bloeddoeken rondgedragen. Daar zijn een aantal priesters bij en vertegenwoordigers van de plaatselijke autoriteiten.”
Dit jaar lopen vanwege het 75-jarig jubileum van de processie ook bisschop Gerard de Korte (Den Bosch) en bisschop Johan Bonny (Antwerpen) mee. Bonny is uitgenodigd omdat de bloeddoeken tijdens de protestantse tijd in de Belgische stad Hoogstraten zijn bewaard, aldus Van Osch, in de tijd dat het katholicisme in Nederland onder druk lag.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.