fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mgr. Hendriks neemt deel aan klimaatmars

KN Redactie 11 maart 2019
image
Een deelnemer aan een klimaatmars in de VS. Foto: CNS

Bisschop Jan Hendriks heeft op zondag deelgenomen aan de landelijke klimaatmars in Amsterdam. De bisschop-coadjutor van het bisdom Haarlem-Amsterdam las vooraf aan de tocht tijdens een gebedsmoment voor uit de pauselijke encycliek Laudato Si.

Het gebedsmoment vond plaats in de Amsterdamse Dominicuskerk. Daarbij waren vertegenwoordigers verschillende kerken aanwezig. Scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) sprak een zegenbede en Jan Wolsheimer las een psalm namens de evangelische kerken.

Laudato Si

Hendriks las vooraf aan de mars enkele passages van de encycliek Laudato Si voor. Daarin spoort paus Franciscus “iedereen die verantwoordelijk is voor economische, politieke en sociale kwesties” en “alle mensen van goede wil” aan om “beschermers van de schepping” te zijn. Zo roept Franciscus op om de uitstoot van vervuilende gassen drastisch terug te dringen en om bronnen van hernieuwbare energie te gebruiken.

Di bisschop reageerde positief op het groot aantal deelnemers aan de mars . “Goed om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor de waarden die paus Franciscus in zijn encycliek heeft beklemtoond”, schreef hij op zijn persoonlijke weblog arsacal.nl. Naar schatting zo’n 40.000 deelnemers liepen zondag mee in de klimaatmars om aandacht te vragen voor een eerlijker klimaatbeleid.

Klimaatspijbelaars

In februari sprak Hendriks zich lovend uit over de Nederlandse scholieren die de afgelopen maanden in Den Haag protesteerden voor meer aandacht voor het klimaat. “Ik vind het heel positief dat scholieren laten zien dat zij betrokken zijn bij dit geweldige vraagstuk waar de mensheid voor staat”, aldus Hendriks over de zogenaamde ‘klimaatspijbelaars’. (arsacal.nl/RKK)