fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mgr. Jan Hendriks officieel bevestigd als coadjutor

KN Redactie 14 januari 2019
image
Mgr. Jan Hendriks Foto: Jan Peeters (KN)

Mgr. Jan Hendriks is vrijdag officieel bevestigd als bisschop-coadjutor van het bisdom Haarlem-Amsterdam. In december stelde paus Franciscus Hendriks aan als opvolger van bisschop Jos Punt.

De apostolisch nuntius Aldo Cavalli bevestigde de benoeming tijdens een feestelijke viering in de Nicolaasbasiliek te Amsterdam. Met het coadjutorschap krijgt Hendriks het recht van opvolging van de huidige bisschop.

Mgr. Punt blijft officieel tot 10 januari 2021 aan als bisschop, maar hij zal zijn bestuurlijke taken geleidelijk afbouwen en overdragen aan de 64-jarige mgr. Hendriks, die sinds 2011 al hulpbisschop is van Haarlem-Amsterdam.

Benoemingsbul

Tijdens de ceremonie wordt normaliter de pauselijke benoemingsbul getoond, met de handtekening van de paus. Omdat het document niet op tijd naar Nederland kon worden gestuurd wegens het Vaticaanse kerstreces, werd een vertaalde tekst van de bul voorgelezen.

De officiële bevestiging gebeurde met een document van de pauselijk nuntius die hiervoor van Rome bevoegdheid kreeg, legt Hendriks uit via zijn persoonlijke weblog arsacal.nl.

Steun van het bisdom

Bisschop Jos Punt hield tijdens de viering een toespraak waarin hij zijn vreugde uitsprak over de door hem gewenste benoeming. Hendriks hield op zijn beurt een dankwoord.

“Ongeveer het eerste wat de nuntius zei toen hij me de benoeming meedeelde was: ‘U heeft de steun van het bisdom.’ Nu zal hij wel niet iedereen gevraagd hebben, maar het deed me toch goed dit te horen”, aldus de bisschop-coadjutor, die de hoop uitsprak om steun te blijven ondervinden.

Hendriks richtte zich ook  tot de paus. “Ik dank paus Franciscus die in mij dit vertrouwen heeft gesteld. Ik heb hem geschreven -het is gebruikelijk dat je na je benoeming een dankbrief schrijft- dat ik mij bij het opnemen van deze nieuwe missie geïnspireerd weet door de kracht, de moed en het geloof waarmee hij – 82 jaar oud – de last van de universele Kerk draagt in de niet gemakkelijke tijd die de kerk doormaakt.”