<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mgr. Punt hoopt in 2020 met emeritaat te gaan

Sanne Gerrits 30 september 2019
image
Mgr. Jos Punt Foto: KN - Jan Peeters

Mgr. Jos Punt hoopt in 2020 terug te treden als bisschop van Haarlem-Amsterdam. Vrijdag maakte hij bekend paus Franciscus zijn ontslag te zullen aanbieden voor volgend jaar.

Punt deed dit na de Eucharistieviering ter ere van het veertigjarig priesterjubileum van mgr. Jan Hendriks, zijn bisschop-coadjutor. Dit maakte het bisdom Haarlem-Amsterdam zaterdag bekend, nadat mgr. Hendriks er op vrijdag over publiceerde op zijn weblog Arsacal.

Mgr. Hendriks schrijft: “Aan het eind van de Eucharistieviering nam bisschop mgr. dr. Jozef Punt het woord en kondigde aan dat hij de paus zal vragen om volgend jaar bij zijn 25-jarig bisschopsjubileum terug te mogen treden.”

De Mis ter ere van het veertigjarig priesterjubileum van de bisschop-coadjutor vond plaats in bedevaartsoord Heiloo.

Opvolging

De datum van terugtreding is nog niet bekend, maar Hendriks durft al te speculeren. “Natuurlijk wachten we de beslissing van paus Franciscus af, maar in ieder geval lijkt Tweede Pinksterdag volgend jaar in ons bisdom een bijzonder karakter te gaan krijgen.”

Mgr. Hendriks wordt op het moment dat mgr. Punt aftreedt, diens opvolger als bisschop van Haarlem-Amsterdam. Eind 2018 benoemde Rome hem tot bisschop-coadjutor met recht van opvolging.

Punt schreef eerder in een brief bij deze benoeming dat hij nog uiterlijk twee jaar, tot aan zijn 75e verjaardag, aan zou blijven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.