fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mgr. Van den Hende kondigt roepingenjaar aan

KN Redactie 17 december 2018
image
Mgr. Van den Hende in gesprek met een aantal jongeren Foto: Selina de Maeyer

Mgr. Hans van den Hende heeft voor zijn bisdom een nieuw themajaar aangekondigd. Met het Jaar van de Roepingen wil de bisschop van Rotterdam in 2019 extra aandacht vragen voor de “Kerk als gemeenschap van geroepenen”.

Van den Hende, ook voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie,  doet de aankondiging in bisdomblad Tussenbeide. Hij vraagt zich daarin af of de Kerk voldoende zichtbaar is in de huidige samenleving.

Zending van de Kerk

“Enerzijds komt de vraag door herinneringen aan het verleden, waarin onze Kerk als maatschappelijke factor een prominente plaats had. Anderzijds getuigt de vraag van missionair verlangen om ook nu als Kerk present te zijn in de huidige samenleving die gekenmerkt wordt door secularisatie”, aldus de bisschop.

“De vraag om zichtbaarheid heeft te maken met de zending van de Kerk in de wereld”, schrijft Van den Hende. “Het Tweede Vaticaans Concilie zegt dat de Kerk als doel heeft om onder leiding van de heilige Geest het werk van Christus voort te zetten, die in de wereld kwam om getuige te zijn voor de waarheid, om te redden en niet om te oordelen, om te dienen en niet om zich te laten dienen.”

Jaar van Gebed

Het Roepingenjaar volgt het  Jaar van Gebed op, dat tussen de Advent 2017 en 2018 plaatsvond in het bisdom Rotterdam. “We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad. Maar dan moeten we eerst zelf voldoende doordrongen zijn van het evangelie”, licht Van den Hende toe.

“Pas dan kunnen we ons als gelovigen door de Heer laten zenden in de wereld, als Kerk in woord en daad Christus’ liefde meer hoorbaar en zichtbaar maken, voor alle mensen van goede wil in de wereld van nu.” (Bisdom Rotterdam)