fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mgr. Van den Hout tegen gaswinning in Waddenzee

KN Redactie 25 februari 2019
image
Mgr. Ron van den Hout Foto: Jan Peeters

Bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden heeft zich uitgesproken tegen gaswinning in de Waddenzee en voor de kust van Friesland. “De problemen met gaswinning in het noorden zijn nog lang niet opgelost. We mogen deze problematiek niet uitbreiden van Groningen naar Friesland”, aldus de bisschop.

Met de verklaring, die donderdag op de site van het bisdom Groningen-Leeuwarden werd gepubliceerd, sluit Van den Hout zich aan bij de proteststemmen van de Waddenvereniging. Die schreef recent een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer Commissie voor Economische Zaken en Klimaat. Daarin wordt geprotesteerd tegen vergunningverlening voor gaswinning onder de Waddenzee en het kustgebied van Noord-Friesland. Het bisdom Groningen-Leeuwarden bestrijkt het grootste deel van de Nederlandse wadden.

Zorg en aandacht

“Het Noorden heeft veel ervaring met gaswinning en de schadelijke gevolgen daarvan voor de mensen en hun woongenot”, stelt Van den Hout. De bisschop is van mening dat het Noorden serieuze zorg en aandacht verdient van de landelijke politiek. “Gaswinning nu uitbreiden in het waddengebied, gezien ook de risico’s voor natuur en leefomgeving bij de Waddenzee in de toekomst, staat haaks op de gewenste aandacht voor het noorden’’, aldus de verklaring.

Laudato Si’

Van den Hout verwijst naar de pauselijke klimaatencycliek Laudato Si’. “Klimaatverandering, uitstoot van fossiele brandstoffen en uitputting van de aarde brengen de grenzen in beeld van wat de planeet aankan. De aarde als schepping en geschenk van God is ons gemeenschappelijk huis. Wij zijn verantwoordelijk voor effecten op dit huis door onze leefstijl en economische keuzes. Dat geldt ook voor de Waddenzee en het Noord-Nederlands kustgebied’’, aldus de bisschop. (KN/BisdomGL)