fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Missionaire musical Ruth dit najaar te zien

Luuk van den Einden 10 juni 2021
image
Beeld uit de musical Ruth, hier gespeeld door KISI Oostenrijk. Foto: KISI

In september gaat de KISI-musical Ruth in première. De op het gelijknamige bijbelboek gebaseerde musical richt zich op een breed publiek: “De musical is een nieuwe vorm van missionair zijn.”

Wanneer alles in haar leven verloren lijkt, vertrekt Ruth met haar schoonmoeder Naomi naar Bethlehem. Daar leert ze de voor haar onbekende God en het volk van Naomi kennen. Een leven opbouwen in een onbekend land is zwaar voor haar, maar haar ontmoeting met de sympathieke landeigenaar Boaz zorgt voor nieuwe hoop…

Zo luidt het verhaal van Ruth – de familiemusical, die KISI Nederland deze herfst op de planken brengt na een jaar uitstel door corona. De op het gelijknamige bijbelverhaal gebaseerde musical is in alle opzichten groots, legt Harm Ruiter van KISI uit: “Met 75 spelers op het podium is Ruth een indrukwekkende musical. Het is een aangrijpend verhaal met veel herkenning, zowel voor de vreugdevolle als de minder vreugdevolle delen.” Thema’s als een vreemdeling zijn en rouw, afscheid en een nieuw begin staan centraal.

Intensief oefenen

Zo’n grote musical vraagt om veel voorbereiding van de cast- en crewleden, die in leeftijd variëren van acht tot dertig jaar. “Meedoen is een intensieve commitment voor de jonge deelnemers”, zegt Ruiter. “Ze zijn 35 dagen per jaar kwijt met repeteren en toeren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de lockdown oefenden de jongeren thuis, onder andere via online repetities. Sinds mei is samen repeteren weer mogelijk en zijn de voorbereidingen dan ook in de hoogste versnelling geschakeld. “We hebben een intensief oefenschema zodat we op tijd klaar zijn voor de opvoering.”

Missionair zijn

De musical heeft gelovige elementen, maar Ruth is niet op alleen gelovigen gericht. “De musical is een nieuwe manier van missionair zijn”, vertelt Ruiter. “Hiermee proberen we een publiek te bereiken dat misschien niet naar een kerk zou komen, maar wel in musicals geïnteresseerd is. Via het thema zijn we missionair naar deze doelgroep toe.”

Ook voor de deelnemers speelt het geloof een belangrijke rol. Volgens Ruiter heeft dat te maken met de manier waarop KISI is opgezet: “KISI is een plek waar kinderen gelovig kunnen zijn en ook in het geloof kunnen groeien. Mis, catechese en gebed zijn dan ook een substantieel deel van de repetities. Het geloof van kinderen ondersteunen is het doel van KISI. Samen deze musical maken is daar het middel voor.”

Ruth – de familiemusical gaat op 19 september in première in ’s-Hertogenbosch. Op 25 september is de musical in Aalsmeerderbrug te zien en op 2 oktober wordt Ruth in Veenendaal opgevoerd. Kaarten zijn via de website te bestellen.