<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nederlandse bisschoppen lanceren app voor parochiecommunicatie

Sanne Gerrits 3 april 2020
image
Foto: Nordwood Themes - Unsplash

Het bisdom Den Bosch komt met een app om het onderling contact tussen mensen binnen parochies en bisdommen te versterken. De MijnRKK-app is een initiatief van alle Nederlandse bisdommen.

Woordvoerder Freek van Genugten van het bisdom Den Bosch legt uit: “De coronacrisis heeft grote gevolgen voor onze samenleving: de gezondheidszorg, de economie, ons persoonlijk leven en onze Kerk hebben er onder te lijden. De parochies staan nu voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat onze lokale parochiegemeenschap in stand blijft in een tijd waarin we niet samen kunnen komen voor liturgie, catechese of andere activiteiten.”

Vloggende pastoors

Er waren al plannen om de automatisering van parochies te verbeteren. De coronacrisis heeft de Nederlandse Kerk doen besluiten om de app versneld te introduceren.

Van Genugten: “Wij zijn mensen van de gemeenschap. In deze tijden gaat dat wat moeilijker en zoeken we naar een vervangend middel. Je hebt al pastoors die vloggen, ik zag LifeTeen online. Dit initiatief sluit er bij aan.”

De pastoor voeden met ideeën

Met de app kunnen parochianen elkaar opzoeken om hulp te vragen of aan te bieden. Ook is er een agenda en nieuwsfunctie. Ten slotte is er de mogelijkheid om “even met elkaar te praten”.

image
Screenshots van de app. Beeld: Bisdom 's-Hertogenbosch

Het is dus niet alleen de pastoor die alles gaat regelen. Durven ze dat aan? Van Genugten: “Als het goed is wel. In de katholieke leer geldt de regel van de subsidiariteit. Dat betekent dat je zoveel mogelijk onderaan probeert te regelen. Natuurlijk blijft besturen wel nodig, maar mensen kunnen de pastoor ook voeden met ideeën en kunnen heel veel zelf.”

Kwetsbare ouderen

De woordvoerder is niet bang dat juist kwetsbare ouderen die nu hulp nodig hebben, de app niet zullen vinden of begrijpen. “De parochies doen nu al hetzelfde met blaadjes achterin de kerk en nieuwsbrieven. Zij zullen contact moeten zoeken met hun parochianen. Ik denk ook dat we de ouderen niet moeten onderschatten op het gebied van digitale middelen. Bovendien hebben we de app heel gebruiksvriendelijk gemaakt.”

Enthousiasme

Het bisdom hoopt met de app nabijheid op afstand te bieden en de parochiegemeenschappen te versterken en op te bouwen. Er bestaan al veel appgroepjes binnen parochies, maar deze app tilt het geheel naar een hoger plan. “Wij als bisdompersoneel hebben ook al besloten een appgroep met elkaar te openen om meer als een gemeenschap te kunnen functioneren en elkaar op te bouwen.”

Bisschop Gerard de Korte is zo enthousiast over de app, dat hij besloten heeft de kosten voor de app voor de komende twee jaar voor al zijn zestig parochies voor zijn rekening te nemen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.