fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nederlandse bloemen voor de paus gezegend

KN Redactie 17 april 2019
image
Foto: Bisdom Rotterdam

Bisschop Hans van den Hende heeft dinsdag de bloemen die op transport zijn gegaan naar het Vaticaan gezegend. Al decennialang verzorgt de Nederlandse sierteeltsector elk jaar met Pasen de bloemen en planten op het Sint-Pietersplein.

Voor de derde keer vertrok het bloementransport vanaf de Keukenhof. Floriaal vormgever Paul Deckers vertelde over de Strelitzia, die dit jaar een bijzondere plek heeft in de versieringen. “De bloem is net een vogel. In het christelijke geloof staat de bloem voor de vlammen die het neerdalen van de Heilige Geest op de apostelen symboliseren. Bovendien staat de bloem voor vrijheid en onsterfelijkheid.”

‘Bedankt voor de bloemen’

De bloem is ook wel bekend onder de naam paradijsvogelbloem. De hoofdbloem van vorig jaar, Cymbidium, is ook dit jaar terug te zien in het totale ontwerp. Deckers is trots dat hij de bloemen voor de paus mag verzorgen. “Als de paus dan in het Italiaans zegt ‘bedankt voor de bloemen’, kunnen we alleen maar zeggen: wat mooi dat we dit mogen doen.”

‘Dank zeggen voor de pracht van de bloemen’

Mgr. Van den Hende zei voordat hij de bloemen zegende dat “het feest van de verrijzenis van Christus zal worden onderstreept door de pracht van de bloemen. Ik hoop dat de bloemen op het Sint Pietersplein mensen zullen doen beseffen hoe belangrijk de Schepping is en hoe wij daarmee omgaan. We hebben een opdracht om zuinig te zijn op wat God ons geeft: deze bloemen en ook het vakmanschap waarmee ze zijn gekweekt”, aldus de bisschop van Rotterdam.

Van den Hende legde ook aan aanwezige journalisten uit wat de zegening van de bloemen inhoudt: “dank zeggen voor de pracht van de bloemen en het vakmanschap waarmee ze zijn gekweekt, en God vragen om een behouden reis”. (KN/Rkkerk)