fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nederlandse dominicaan legt eeuwige geloften af

Sanne Gerrits 31 augustus 2020
image
Broeder Augustinus Aerssens na het afleggen van zijn tijdelijke geloften, in 2017. Foto: Ramon Mangold

De Nederlandse broeder Augustinus Aerssens legt zaterdag in Rotterdam zijn eeuwige geloften af bij de dominicanen. De zestig dominicanen in Nederland melden op hun website verheugd te zijn over Aerssens’ definitieve toetreden tot de orde der predikheren.

De 24-jarige broeder woonde de afgelopen jaren afwisselend in Nederland, Engeland en Fribourg.

Geroepen

Op dominicanen.nl zegt hij: “Er is in het leven van een dominicaan natuurlijk een continue overgang van het contemplatieve naar het actieve leven en andersom. Soms ontstaat daardoor een bepaalde spanning die vermoeiend kan zijn, maar voor degenen die tot dit leven geroepen zijn, kan het in positieve zin ook een uitdaging zijn.”

Oefenschool in liefde

De jonge broeder werkte onder andere in Utrecht aan het Thomas Instituut en studeerde in Fribourg. Hij verdiepte zich in het werk van de heilige Thomas van Aquino, ook dominicaan. Voor Aerssens heeft Thomas een mooie visie op het religieuze leven: hij noemt het “een oefenschool om te groeien in de liefde om uiteindelijk die volmaaktheid te bereiken”.

Gericht op de volmaakte liefde

“Het klinkt misschien wat idealistisch, maar Thomas is zeer realistisch: ‘Het is duidelijk dat het voor degene die naar een doel toe werkt, niet nodig is dat hij het doel al bereikt heeft, maar dat hij zich op een of andere manier richt op zijn doel. En daarom is degene die de religieuze levensstaat op zich neemt niet gehouden aan het hebben van volmaakte liefde, maar hij is eraan gehouden zich erop te richten…’”

Samen optrekken

Aerssens ziet er dan ook naar uit met zijn medebroeders en ieder die op zijn pad komt “op te trekken, samen op weg naar dat ultieme einde: de liefde die ons verenigt met God!”

De professie zal in Rotterdam plaatsvinden en is via dominicanen.nl live te volgen vanaf 14.30 uur.