fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nederlandse en Vlaamse dominicanen onthullen nieuwe Dominicus

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 mei 2022
image
Afgelopen zaterdag onthulden de dominicanen een nieuw schilderij van hun stichter Dominicus in de Pauluskerk in Antwerpen. Foto: Arjan Broers

De Nederlandse en Belgische lekendominicanen schonken zaterdag een schilderij van ordestichter Dominicus aan de nieuwe provincie van Belgische en Nederlandse dominicanen. De onthulling van het werk van kunstschilder Egbert Modderman vond in de Antwerpse Pauluskerk plaats.

Tijdens een studiedag op 7 mei waaraan ongeveer honderd mensen deelnamen, werd het werk onthuld door de prior van het Antwerpse dominicanenklooster, pater Didier Croonenberghs, en lekendominicanen Karin Bornhijm en Tommy Vandendriesche.

Blote voeten

Op het schilderij is de stichter van de dominicanen – de heilige Dominicus – afgebeeld die zittend op een muur zijn voeten wat schoonmaakt. Dominicus zou volgens verhalen graag op blote voeten hebben rondgetrokken, maar trok zijn schoenen aan als hij een stad binnenging.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met het werk wil de Groningse kunstenaar Egbert Modderman de zachtheid, contemplatie en aardsheid van de stichter verbeelden. Dominicus was iemand die zichzelf nooit op de voorgrond stelde, zei Modderman tijdens de presentatie, maar oog had voor de ander.

image
Het schilderij van de Groningse kunstenaar Egbert Modderman verbeeldt een op een muurtje zittende Dominicus die zijn voeten schoonmaakt voordat hij met schoeisel aan een stad betreedt. Foto: Arjan Broers

De kunstenaar noemde hem in een eerder interview op de website van de dominicanen zelfs “joviaal”. Wanneer iemand op een onbewaakt moment, zoals Dominicus op het muurtje met vieze voeten, “als eerste reactie een open vriendelijkheid heeft, echt contact met je maakt, dan laat dat zien hoe goed iemand is, hoe vriendelijk iemand kan zijn”, aldus de schilder.

Kunstenaar en predikers

Stephan van Erp – lekendominicaan en hoogleraar theologie – had Modderman in het kader van het project ‘Leven in volheid’ gevraagd om dit schilderij te maken. Bij het project ontmoeten kunstenaars en dominicanen elkaar rond het thema christelijke verbeelding. Het schilderij kon gefinancierd worden met geld uit het project, crowdfunding en een eigen bijdrage.

https://www.kn.nl/donaties/

Het schilderij is nu nog te zien in de Pauluskerk in Antwerpen, maar zal waarschijnlijk een permanente plek krijgen in de nieuwe internationale dominicanengemeenschap die in de zomer in Leuven gevormd wordt. Tien broeders zullen deel uitmaken van deze Engelssprekende communiteit, waarvan de Nederlander Richard Steenvoorde de prior zal zijn.

Deze nieuwe gemeenschap is een van de resultaten van de fusie van de Belgische en Nederlandse dominicanen die eind mei officieel wordt. Op 30 mei zal in Rotterdam magister Gerard Timoner, het hoofd van de wereldwijde dominicanen, de fusie bevestigen.