fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nederlandse Kerken bidden op Aswoensdag om vrede in Oekraïne

Francesco Paloni 1 maart 2022
image
Nederlandse kerken komen in actie om te bidden voor Oekraïne. Wereldwijd vinden soortgelijke initiatieven plaats, zoals hier in Londen. Foto: CNS photo, Henry Nicholls - Reuters

Nederlandse kerken komen op Aswoensdag in actie met verschillende gebedsbijeenkomsten voor vrede in Oekraïne. Zo vraagt de Raad van Kerken kerken in heel Nederland om de klokken te luiden voor de vrede. Elders in het land zijn er soortgelijke initiatieven, zoals in de kathedraal van het bisdom Rotterdam. Ook worden kinderen opgeroepen de rozenkrans te bidden.

De actie van de Raad van Kerken gaat vooraf aan een oecumenisch gebedsmoment in de Domkerk in Utrecht, waar ook bisschop Gerard de Korte van Den Bosch aan zal deelnemen. De viering, waarbij zo’n 200 deelnemers aanwezig kunnen zijn, gaat om 17:30 uur van start en heeft als titel: Vrede is voor iedereen.

Oproep tot gebed

De kerkklokken zullen tussen 17.15 en 17.30 uur in het hele land luiden, als oproep tot het gezamenlijke gebed. Naast mgr. De Korte zal René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, de viering voorgaan. Namens de Raad van Kerken zal algemeen secretaris Christien Crouwel aanwezig zijn.

Rotterdamse kathedraal open

Elders in het land vinden soortgelijke initiatieven plaats. Zo is op woensdag de kathedraal van Rotterdam de hele dag open voor gebed om vrede in Oekraïne. Het bisdom Rotterdam nodigt mensen uit om een kaarsje aan te steken in de kerk en om te bidden voor vrede en veiligheid.

Om 9.30 uur gaat er een Eucharistieviering van start. Aansluitend wordt in de kathedraal het Allerheiligst Sacrament uitgesteld voor aanbidding, tot aan de Eucharistieviering van 19.30 uur.

Oproep van de paus

Ook bisschop Hans van den Hende van Rotterdam is van plan deel te nemen; hij zal tussen 12.00 en 12.30 uur in de kathedraal bidden. Met het initiatief wordt volgens een woordvoerder gehoor gegeven aan de oproep van paus Franciscus om op Aswoensdag een dag te houden van gebed en vasten voor vrede.

Ook andere organisaties sluiten zich aan bij de oproep tot gebed. Zo roept de stichting Kinderen bidden voor Kinderen, kinderen in Nederland en België op om de rozenkrans te bidden voor de vrede.

https://www.kn.nl/abonnementen/