fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Nieuw geluid’ in Bosch seminarie met nieuwe rector

Sanne Gerrits 14 oktober 2020
image
Norbert Swagemakers, de nieuwe rector van het Sint-Janscentrum. Foto: Bisdom Den Bosch

Het Sint-Janscentrum, de priesteropleiding van het bisdom Den Bosch, heeft een nieuwe rector. De voormalige Helmondse pastoor Norbert Swagemakers volgt Filip De Rycke op, die het seminarie elf jaar leidde.

“Onder dankzegging en met waardering neem ik afscheid van dr. Filip De Rycke als rector van het seminarie. Met vertrouwen wens ik de komende rector, Norbert Swagemakers, veel zegen bij zijn nieuwe dienstwerk”, laat bisschop De Korte weten op de bisdomwebsite.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Af en toe een nieuw geluid’

Tegen Katholiek Nieuwsblad vertelt De Korte, eens in de zoveel jaar een nieuwe rector te willen aanstellen. “Net als bij priesters in de parochies, komt er zo af en toe een nieuw geluid.”

Het seminarie herbergt naast de priester- en diakenopleiding ook een catechistenopleiding voor mannen en vrouwen en een opleiding in de godsdienstwetenschappen.

“We willen priesterstudenten werven uit India. Er zijn er al zes bereid om te komen”
- Bisschop Gerard de Korte

Buitenlandse priesterstudenten

Er zijn plannen voor nieuwe initiatieven met betrekking tot de vorming van nieuwe priesters, bevestigt de Bossche bisschop.

“De bedoeling is om buitenlandse priesters aan te trekken uit India en Afrika. We willen studenten gaan werven uit India en dat doen we reeds met behulp van een Indiase priester die al voor ons bisdom werkt. Zij volgen hun opleiding in India en komen dan naar Nederland om kennis te maken. Er zijn al zes Indiase studenten bereid om te komen. Zo pogen we ons priesterbestand op peil te houden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Samenvoegen seminaries?

Zou de Nederlandse kerkprovincie, die relatief weinig roepingen telt, niet gebaat zijn bij het samenvoegen van de verschillende seminaries? “In de praktijk blijkt dit lastig,” legt De Korte uit. “Er zijn nog genoeg middelen en daardoor worden de bisdommen niet gedwongen om samen te werken.”

“Als je helemaal opnieuw zou beginnen, zou je misschien aan één HBO- en één WO-opleiding genoeg hebben. Maar we moeten acteren in de bestaande situatie.”

https://www.kn.nl/abonnementen/