fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nieuw verschenen boek ‘belangrijk instrument voor vernieuwing geloofsopbouw’

KN Redactie 23 januari 2019
image
Foto: Adveniat

In Als God renoveert biedt schrijver James Mallon handreikingen aan om geloofsgemeenschappen te vernieuwen. De Nederlandse vertaling van het boek werd dinsdag aangeboden aan bisschop Gerard De Korte. 

De bisschop van Den Bosch schreef het voorwoord van het boek, dat hij een belangrijk instrument noemt voor de vernieuwing van geloofsopbouw in Nederland. “Wij staan voor een tweevoudige opdracht: onze parochies moeten vitaal blijven of dat weer worden. En tevens moeten wij proberen nieuwe mensen te winnen voor Christus en het Evangelie”, aldus De Korte.

Missionaire roeping

Auteur van het boek is de Canadese priester James Mallon, vicaris voor parochievernieuwing en leiderschapsondersteuning voor het aartsbisdom Halifax-Yarmouth in Canada. Mallon vindt dat de essentiële missionaire roeping van de Kerk uit beeld is geraakt. “We nemen genoegen met het in stand houden en dienen van ons zelf”, stelt de schrijver.

In zijn inleiding hekelt Mallon dat veel activiteiten in parochiezalen sociale en wereldse bezigheden zijn geworden. “We kaarten liever en organiseren bijeenkomsten voor ouderen, terwijl we onze belangrijkste missie verwaarlozen. De enige oplossing die vooruitgang kan bieden, is terugkeren naar wat Jezus tweeduizend jaar geleden van ons vroeg: niet slechts gelovigen of ‘praktiserende katholieken’ maken, maar leerlingen maken”, aldus Mallon.

Het boek wordt aanbevolen door het Centrum voor Parochiespiritualiteit in Nijmegen. Stafmedewerkster Mirjam Spruit, die ook meewerkte aan de Nederlandse vertaling, zei tijdens de boekpresentatie in Den Bosch veel herkenning te bespeuren in het boek.  Ze omschrijft het boek als “hoopgevend” en als een “goed praktijkstuk”. Het boek doet volgens Spruit ook een belangrijke oproep op de rol van lekengelovigen en nodigt priesters uit zich te concentreren op hun specifieke taken. “Enerzijds moet God het doen, maar ook wij moeten ons huiswerk doen.”

Ook geschikt voor protestanten

Als God renoveert wordt ook ondersteund door Alpha Nederland. Dat is volgens uitgever Adveniat geen toeval omdat James Mallon in zijn aanpak de toerusting door Alpha toejuicht. Daarmee is dit boek ook geschikt voor de protestantse wereld. Leo Feijen, directeur van Adveniat, benadrukte tijdens de presentatie van het boek dat “er in Nederland verlangen is om meer over het geloof te horen”. Feijen hoopt dat het boek “een bijdrage kan leveren om meer missionair te worden”.

Het boek wordt volgens de uitgever “wereldwijd gezien als hét standaardwerk voor opbouw van geloofsgemeenschappen”.