fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nieuwe abt Koningshoeven: ‘Eerst de zorg voor de broeders, dan de rest’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 april 2022
image
Zaterdag 2 april kozen de trappisten in abdij Koningshoeven broeder Isaac Majoor tot hun nieuwe abt. Foto: Maakt Mij Blij

De trappisten van Abdij Koningshoeven kozen zaterdag hun nieuwe abt: broeder Isaac Majoor. Hij volgt hiermee dom Bernardus Peeters op. “Helemaal onverwacht kwam het niet, maar het ging wel snel”, vertelt die nieuwe abt in een eerste reactie.

Dom Isaac Majoor (70) was al sinds 2005 prior van de abdij en daarmee plaatsvervanger van abt Bernardus Peeters. Deze werd op 11 februari benoemd tot generaal-abt en vertrok naar Rome om vandaaruit toe te zien op alle trappistenkloosters wereldwijd.

Snel

Het generaal kapittel, waarin de nieuwe generaal-abt wordt verkozen, werd vanwege corona steeds uitgesteld, legt Majoor uit. “Ik wist natuurlijk dat dom Bernardus Peeters kandidaat was. Maar toen hij na een paar dagen al werd gekozen, ging alles erg snel.”

Peeters kwam voor slechts veertien dagen terug naar de trappisten in Berkel-Enschot. “We hadden alleen nog tijd voor de dingen die boven water waren, niet voor de dingen die onder water zijn”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hierna hadden de trappisten maximaal drie maanden de tijd om een nieuwe abt uit hun midden te kiezen. Afgelopen weekend was het zover.

'Zorg zit in me'

Als prior had Majoor al de nodige taken. Hij verwacht dat het grootste verschil in zijn nieuwe rol de prioriteitstelling zal zijn. “Ik moet nu vooral alert zijn op de spirituele begeleiding van de broeders. Dat zal de belangrijkste taak zijn die ik op mijn bordje krijg. Eerst komen de broeders, dan een hele tijd niets, dan de rest pas.”

Zijn ervaring als kinderverpleegkundige uit het verleden komt hier goed van pas, denkt de kersverse abt. “Zorg zit in me. Op het moment dat er iets met je broeder is, laat je alles vallen.”

Hij geeft hierbij ook als voorbeeld dat er sinds kort dertien Oekraïense vluchtelingen in het gastenhuis van de abdij worden opgevangen. “Deze mensen zijn ontheemd, sommigen zijn gescheiden van hun familie die elders in Nederland een opvangplek heeft gekregen, we hebben taalproblemen en we weten niet hoelang ze hier blijven. Dit kost tijd, wat ten koste van andere zaken, maar die laat je vallen. Zij zijn immers mensen in nood.”

Kloosterproducten

Majoor was lang actief in de directie van de bierbrouwerij van de abdij, La Trappe. Hier zal binnenkort een einde aan komen. “De organisatiewijziging die we al in gang hadden gezet, willen we nu versnellen. Ik zal in de Raad van Toezicht plaatsnemen, zodat ik meer een helicopterview over de bierbrouwerij zal hebben.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook bekommerde hij zich om de andere kloosterproducten. Vorig jaar wist hij nog succesvol de abdij in Berkel-Enschot van een kaasoverschot te verlossen door een samenwerking met het Brabantse platform Maakt Mij Blij.

Een half jaar later kwam Majoor in het nieuws vanwege de samenwerking met G-Star Raw om habijten te ontwerpen van duurzaam denim.

Wie welke taken gaat overnemen, is nog niet helemaal helder. “Ik ben druk in gesprek met broeders over wat we van elkaar verwachten. Als abt mag ik namelijk zelf mijn eigen team samenstellen. Tja, het monastieke leven blinkt niet uit in democratische structuren.”

De nieuwe abt benoemde in ieder geval broeder Wigbert tot nieuwe prior.

Ontwikkelingswerk

De nieuwe abt werd op 15 oktober 1951 in Laren geboren als Peter Majoor in een gezin van uiteindelijk twaalf kinderen. Hij werkte jarenlang in de zorg, het laatst als leidinggevende van een afdeling van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis in Utrecht. Daarnaast deed hij veel ontwikkelingswerk in Afrika.

Op 2 oktober 1995 trad hij in bij de trappisten van Koningshoeven, waar hij op 14 juli 2001 zijn eeuwige geloften aflegde. De Bossche bisschop Antoon Hurkmans wijdde hem op 23 november 2003 tot priester.

Zaterdag 7 mei zal de abtszegening plaatsvinden.

https://www.kn.nl/donaties/