De Zoete Moeder, het Mariabeeld in de Sint-Janskathedraal, krijgt een nieuwe mantel. Vandaag stelde De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch de ontwerpster voor: Margriet Luyten.
In de plebanie naast de Sint-Janskathedraal presenteerde de uit Den Bosch afkomstige kunstenares het ontwerp van de mantel. Als symbool van hoop en troost zal Maria de mantel vanaf volgend jaar in de Vastentijd dragen.
“Ongeveer een jaar geleden kwamen we met idee dat we voor Maria een nieuwe mantel wilden hebben. Het moest een monument worden dat aan de ene kant doet denken aan een donkere tijd en soberheid, maar aan de andere kant ook hoop en troost weergeeft”, zegt Ruud Dirriwachter, proost van de broederschap.
“Op dat moment zaten we midden in de coronacrisis, die een donkere tijd was en voor velen nog steeds is. Tijdens deze coronatijd konden mensen altijd in de Mariakapel in de Sint-Jan bidden om troost of om te danken. Vandaar dat deze mantel in zekere zin gekoppeld is aan de coronatijd. Maria gaat de mantel elk jaar tijdens de vastenperiode dragen, maar misschien ook op andere momenten waarop dat nodig zou kunnen zijn.”
De Broederschap nodigde drie kunstenaars uit om een ontwerp te maken. Het ontwerp van Luyten werd gekozen omdat “het er met kop en schouders bovenuit stak”, zegt Dirriwachter.
In het ontwerp maakt de kunstenares veel gebruik van fluitenkruid. De kleine bloem heeft ze op de stof uitvergroot afgebeeld. “Het wit van deze bloem staat voor hoop, lentegevoel en een nieuw begin”, aldus de proost.
De Latijnse tekst van het Weesgegroet staat in spiegelbeeld op de buitenkant van de mantel; aan de binnenkant is de tekst leesbaar. Tijdens de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum waar de mantel in april geëxposeerd wordt, zal die voor iedereen zichtbaar zijn.
Het houten Mariabeeld dat dateert uit circa 1270-1320 betekent veel voor de Bosschenaren. “De Zoete Lieve Vrouw is een toeverlaat voor velen van hen. Wanneer ze de stad ingaan, gaan ze vaak ook even langs bij Maria voor troost en dank. Ze is een boegbeeld voor menigeen.”
Deze liefde voor de Zoete Moeder komt zeker ook voort uit alle wonderen die aan haar toegedicht zijn, denkt de proost – waaronder bescherming en genezing toen de pest in de Middeleeuwen de stad teisterde.
De Broederschap overwoog om tijdens de coronapandemie ook met Maria door de straten te gaan. Maar vanwege de afstandsvoorschriften besloot men het niet te doen.
Op 2 maart wordt de mantel onthuld in Het Noordbrabants Museum, waar ze tot 30 april te zien is als onderdeel van de tentoonstelling Extreme zorg – de eerste golf door de lens van een arts.
Hierna gaat de mantel naar de Sint-Jan waar Maria de mantel gedurende de meimaand van dit jaar zal dragen.