fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nieuwe overste voor Nederlandse franciscanen

KN Redactie 27 mei 2019
image
De leden van het provinciaal kapittel, onder wie de nieuwe bestuursleden en generaal-visitator Franz-Josef Kröger. (Foto: Franciscanen)

Het provinciaal kapittel van de Nederlandse minderbroeders franciscanen heeft Theo van Adrichem (64) voor een periode van zes jaar gekozen als minister-provinciaal (overste).

Met hem zullen zijn medebroeders Wim Pot als vice-provinciaal (ook zes jaar), Piet Bots, Ben Bolmer, Jan van den Eijnden en Jan ter Maat als definitoren (voor drie jaar) het bestuur vormen.

Brazilië, België en Nederland

Boerenzoon Theo Van Adrichem (28 oktober 1954, Rijswijk ZH) trad na zijn studie theologie in 1980 bij de franciscanen in. Hij woonde eerst in Rotterdam, waar hij werkte als pastoraal werker. Vervolgens volgde hij twee jaar in Belo Horizonte (Brazilië) een opleiding. Weer in Nederland werkte hij in de franciscaanse parochie te Delft. Zijn volgende woonplek werd Brussel. Hier was hij 3 jaar verantwoordelijke voor de vorming van nieuwe broeders.

In 2004 verruilde hij de Belgische hoofdstad voor de Nederlandse. In Amsterdam werkte hij bij het kerkelijk centrum ‘De Open Deur’. Hij voerde er gesprekken en begeleidde mensen, onder wie velen zonder verblijfsdocumenten. In 2012 werd hij priester gewijd. Sinds 2013 leeft hij in de communiteit Megen (Noord-Brabant), als gardiaan (huisoverste) en coördinator van het Franciscaans Jongerenwerk. Hij was deze zes jaar vice-provinciaal. Hij werkt mee aan studie- of bezinningsbijeenkomsten op het terrein van Bijbel en Franciscaanse spiritualiteit, vooral de schepping (de pauselijke encycliek ‘Laudato Si’) en interreligieuze ontmoeting.

Provinciaal kapittel

De minderbroeders franciscanen houden elke drie jaar een ‘provinciaal kapittel’. De broeders kiezen de leden uit hun midden. Het kapittel zet beleid uit en kiest nieuwe bestuursleden. Eén keer in de zes jaar worden ook de minister-provinciaal en de vice-provinciaal (zijn plaatsvervanger) gekozen. Dan wordt het kapittel geleid door een door het centrale bestuur in Rome aangewezen broeder van buiten, in dit geval de Duitse broeder Franz-Josef Kröger.

(Bron: Franciscanen)