<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nijmeegse universiteit verliest predicaat ‘katholiek’

KN Redactie 21 oktober 2020
image
Zicht op het Science Park van de Radboud Universiteit Foto: wikipedia.org - CCBY Bj. Schoenmakers

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft het predicaat ‘katholiek’ ingetrokken van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), die toezicht houdt op de Radboud Universiteit Nijmegen en het Radboud UMC.

Dat maakte de Nederlandse kerkprovincie dinsdag bekend. De beslissing volgt op de uitspraak van de Ondernemingskamer Amsterdam in juli. Die bepaalde dat de SKU tijdelijk zonder instemming van de Nederlandse bisschoppenconferentie bestuursleden mocht benoemen en een herstructurering mocht doorvoeren.

Problemen rond benoeming bestuurders

SKU was naar de rechter gestapt omdat er al sinds juli 2014 problemen spelen rond de benoeming van bestuursleden. Die werden voorheen formeel benoemd door de bisschoppen, die de afgelopen jaren een aantal van de voorgedragen kandidaten afwezen. Breekpunt daarbij was de mate van katholiciteit van de kandidaten.

De SKU verlangde van bestuursleden dat zij ten minste de katholieke identiteit “respecteren en onderscheiden”, de bisschoppen wilden echter bestuurders die actief gelovig zijn en een katholieke levensstaat voerden.

Te grote beperking

Naar verwachting krijgen de universiteit en het Radboud UMC met ingang van 1 januari ieder een eigen Raad van Toezicht.

Volgens de kerkprovincie was het voornemen van SKU om de bisschoppenconferentie vanaf dat moment in plaats van alle leden, voortaan een van de vijf leden te laten benoemen in beide Raden van Toezicht. De bisschoppen vinden dit een te grote beperking.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verschillende visies op katholiciteit

Daarnaast vinden beide partijen dat zij verschillende visies hebben over de wijze waarop de universiteit en het UMC invulling zouden moeten geven aan hun katholiciteit. Men verwacht ook niet dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien. De bisschoppen besloten daarom het predicaat ‘katholiek’ in te trekken.

De bisschoppenconferentie en het bestuur van SKU geven aan te willen zorgen voor goede afwikkeling van het besluit voor alle betrokkenen. SKU meldt het besluit zeer te betreuren, maar het te respecteren.

Ontstaansgeschiedenis

Dat de Nederlandse bisschoppen invloed hadden op de benoeming van bestuurders, komt voort uit de ontstaansgeschiedenis van de Radboud Universiteit. Die ging in 1923 van start als de Katholieke Universiteit Nijmegen. De universiteit werd opgericht door een stichting die in 1905 door de Nederlandse bisschoppen in het leven was geroepen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.